Tags

, , , ,

…piroger all day long!

Vi har käkat piroger ett tag nu som du förstår och det är ju en alldeles utmärkt ”fattig mat” för det är så vi kallar denna månad vi nu befinner oss i. Jag skulle nog säga att vi äter det mest här hemma för att det är så himlans gott. Dessutom smidigt att ha med sig i ryggsäcken för ett stopp i skidbacken eller på den extra långa helgpromenaden.

Det tar lite tid att göra visst men är det någonstans jag älskar att spendera tid med folk så är det just i köket. Har man barn får man dock planera en del och BÖRJA i TID så att inte alla står och ropar efter mat när ni kämpar med den extraordinära kryddningen eller utformningen på dessa små matpaket.

Hur vi gjorde våra piroger ska du strax få veta och även vad vi fyllde dem med.

Ett bra tips är att göra många när du ändå är igång för att sedan förvara i frysen.

Matpiroger med kött- och veggofyllning

  1. Deg (grundsats 24-26 st)

6 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

150 gram smör

1/2- 1 dl rapsolja

1 ägg

(1/2 tsk ättikssprit – detta la inte vi i eftersom det gör dem mer frasiga som jag förstått).

2-3 msk vatten

Blanda först mjöl och salt. Smula ner kylskåpskallt smör i mjölblandningen och blanda ut med fingertopparna eller med en gaffel. Tillsätt sedan rapsoljan.

Vispa upp ägget och blanda det med vatten och eventuellt ättika.

Tillsätt bladningen och arbeta ihop till en deg. Låt den vila övertäckt i kylskåpet i ca 1-1,5 h.

Tag fram degen och dela den i två bitar.

Rulla sedan ut den och dela i 24- 26 degbitar.

Kavla ut degbitarna och fyll med fyllningarna nedan.

2. Köttfyllning

Stek 600 gram köttfärs (eller rådjursfärs som vi hade lyxigt nog) i en stekpanna

Krydda med spiskummin, oregano, basilika, peppar, salt och de kryddor du gillar.

Se till att färsen inte är för blöt och använd hellre tomatpuré än krossade tomater.

3. Veggofyllning

Stek lök, broccoli, blomkål och svamp i en kastrull

Krydda med salt, peppar, chiliflakes, paprika, lök, oregano och de kryddor du gillar

Häll i en skvätt grädde men se även till att det inte blir för blött här

4. Riv ost

5. Kavla ut dina degbitar till en rund botten.

6. Lägg fyllningen mitt i ca 1-3 msk per degbit beroende på hur stora bottnar du gjort.

7. Lägg ca 1 msk ost över fyllningen.

8. Vik över den ena sidan över den andra så fyllningen blir gömd.

9. Tryck ner degen i kanten med en gaffel så den verkligen fäster

10. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och sätt in dem i ugnen i ca 10 minuter i 220 graders värme.

11. Tag ut dem och låt dem svalna. Servera dem varma eller kalla med en blandad sallad.

Gott gott.

Lycka till!