Det Naturliga, Mat och miljö, Närproducerat, Odling, Vilt

Sköna Maj, sparris och grönskan

Välkommen Sköna Maj, sångens mening karaktäriserar verkligen hur många människor känner just denna årstid. Det är så roligt att se vad som kommer upp av det som sattes i höstas eller ännu tidigare.

Tulpanerna och persikoträdet blommar och odlingarna svämmar över i fönsterkarmar och i växthus. Den här våren har det varit ganska kallt så vi har inte riktigt vågat plantera ut våra tomater än i växthuset men det ska vi göra nu inom kort. Potatisen som vi har försått planterade vi ut för några veckor sedan och vi är så glada att odlingslådorna med jord och fliset som vi kämpat med nu är klart för utplantering. Vilket slit! Det gör att vi inte riktigt hunnit med allt annat i trådgården vi tänkt men en sak i taget är mantrat här hemma som brukar sättas på repeat när de tankarna kommer.

Detta året är jag så oerhört stolt över sparrisen som jag förgrodde från frö för tre (!) år sedan när vi flyttade hit. Efter tre år är de lagom att skörda och här om dagen skördade vi de allra första som vi kokade upp i lättsaltat vatten och serverade med en klick smör. Alltså vilken smak och lyx det var att äta dem! Främst för att man har väntat så länge på dem men smaken var också väldigt mjäll och fin.

I år har vi annars förstått kål, paprika, purjolök (vi fick några av grannen också här om dagen), broccoli, tomat, basilika, physallis och gurka. I helgen ska vi sätta mer och sallad och dill är också utplanterad i bäddarna.

I allt trädgårdsjobb gäller det ju även att njuta av årstiden med en kaffe på altanen, en nygjord Ramslökspesto som vi svängde ihop här om dagen eller en tur till Vitsippebacken som vi tog med mina föräldrar och barnen för några dagar sedan. Loui njöt också av turen som ni ser.

Naturen har väldigt mycket att ge nu minsann.

Ha en fin majmånad och passa på att njut av denna fina årstid i allt fixande!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *