DenNaturligaMaten, Mat och miljö, Vegetariskt, Vilt

Skifte i Bregottfabriken, konstrunda och lunch från trädgården

Nu ska jag berätta en stor nyhet för er! Det är inte enbart jag som lagar alla god mat som skrivs om på denna blogg. Min man Kim har också ett väldigt stort intresse av mat. Pratar vi inte mat ja då pratar vi odling, trädgård, vilt, natur, havet, fjällen och en del annat såklart 🙂

Det är han som är surdegsbagaren i familjen. Nu har vi inte köpt bröd på minst ett halvår. Det är nu därför läge mina vänner att släppa fram denna kreativa matglada partner som jag har. Han kommer att skriva här på bloggen under hela oktober månad kring mat, odling och kanske en del annat. Jag vet faktiskt inte hur inläggen kommer att se ut utan ger honom fria händer inom detta område. Både kul och lite ovant såklart. Om ni märker att upplägget är formulerat på ett annat sätt så vet ni varför. Jag är hel övertygad om att han kommer att skriva mycket intressanta upplägg kring mat så häng med! Det blir helt enkelt ett ”skifte i Bregottfabriken” och det passar ypperligt nu i oktober kan jag säga. Sällan har jag haft så mycket annat jobb med företaget som just denna månad. Jag har två naturvandringar med ett företag med fokus på maten i skogen samt planering för Den Lokala Musiklunchen som ska vara längre fram i höst.

Hösten är en årstid som jag gillar mycket. Den klara friska luften, färgskiftningarna på träden och maten i naturen som finns att ta dela av nu är härlig. Känslan av att bara kunna gå ut i trädgården och plocka in sin lunch från odlingen är fin, passera hönsen och ta med sig dagens skörd av ägg (se recept på Sofias trädgårdslunch nedan). Kunna åka en sväng till skogen och hitta svamp, lingon och några blåbär som dröjer sig kvar sedan sommaren är också trevligt. Här kommer recept på en helt säsongsbaserad lunch.

Sofias trädgårdslunch 2 personer

 1. Gå ut i trädgården och ta in de grönsaker du hittar (kål i olika former som t.ex. Grönkål, Svartkål och Kalette kål), tomater, gurka, morötter, bondbönor mm.
 2. Hacka ner allt till önskad storlek
 3. Stek den strimlade hålen i en het stekpanna med en skvätt olja tillsamman med lök, vitlök och ingefära.
 4. Plocka ut bondbönorna och koka dem i fem minuter i lättsaltat vatten, runda av med smör.
 5. Koka upp några ägg. Har du crème fraîche hemma kan du blanda till en god sås med peppar, salt och dijonsenap.
 6. Lägg upp på en tallrik, servera med en vinägrett och lunchen är serverad.
 7. Lycka till!

Det här kan bli…

 

 

 

Det här!

För någon vecka sedan var det Konstrunda här nere och jag besökte en av öns konstnärer som jag har passerat en del gånger men aldrig stannat till vid. Helena på Ateljé Okra målar fina tavlor kring händelser som är aktuella i världen just nu. Jag köpte en lott under konstrundan för att vara med i en utlottning av en tavla och jag vann! En fin tavla på en tjej/kvinna som badar. Jag blev så glad och det kunde inte passat bättre för en vinterbadare som jag. Den ska sättas upp på kontoret här, tack Helena! Många kreativa människor på ön minsann.

Konstrundan i Blekinge 2021!

 

Surdegsbagaren, odlaren och även snart bloggaren Kim i familjen!

 

På tur och förberedelse för Naturvandringen med Romy på Eldsjäl mathantverk och möten!

Lycka till Kim säger jag och ger mig ut på tur i skogen 🙂

Vi ses i november igen!

 

2 thoughts on “Skifte i Bregottfabriken, konstrunda och lunch från trädgården

 1. Helena Arnback skriver:

  Tack. Åh så fint du skrivit om mig..
  En jättefin blogg du har dessutom. 🤗👏❤️

  1. SofiaAlrik skriver:

   Tack Helena! Roligt att höra 🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *