Jul, Julmys, Kakor, November

Två sorters lussekatter

November, denna mörka månad på året som vi bara måste ta oss igenom eller finns det även en annan approach till denna månad? Jag har inte upplevt det riktigt än även om jag bastar så mkt jag kan i den vedeldade bastun och tänder ljus så fort jag vaknar men kanske nästa år tänker jag. Däremot har vi detta året faktiskt börjat ”fuska” in julen något och det känns helrätt. Är lite förvånad att jag själv tycker det för jag har tillhört dem som tyckt att man ej ska tända juldekorationerna innan första advent men så mycket mysigare det blir när man gör det just en bit in i november. Varför ska man vänta egentligen? Det är ju nu det är som mysigast och in i december också såklart. Till detta har vi sedan redan bakat två sorters lussekatter eller saffransbullar om du hellre vill säga det. En klassisk och en nyttigare modell. Som vanligt lade jag saffranet i Portvin (faktiskt) denna gång då vi inte hade någon rom hemma och smaken blev än mer intensiv och god.

Då du har mitt tidigare recept på klassiska lussebullar tipsar jag nu om den nyttigare modellen som är inspirerad av Phood Fharmacy och är så goda. Så här gör du dem:

Raw lussekatter 4 per1 dl havregryn

Ingredienser: 

1 dl havegryn

2 dl cashewnötter

1 dl riven kokos

1 pkt saffran

7 dadlar

1/2 dl vatten

Gör så här:

  1. Lägg saffran i 1/2 msk rom eller portvin
  2. Mixa havregryn och cashewnötter till ett mjöl
  3. Häll i kokos, saffran och dadlar och mixa igen
  4. Sist i med vattnet och mixa igen
  5. Tag upp en smeten och forma till 8 bollar
  6. Rulla ut varje boll till en lussekatt
  7. Lägg i russin i lussekatterna som vanligt
  8. In i kylen en stund innan servering
  9. Servera och njut!

Lycka till med att fuska in julen, det funkar och gör november lite lättare bara så du vet 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *