Tags

, , , ,

För exakt en vecka sedan bakade vi lussekatter eller saffransbullar. En fredagkväll vid 21-snåret var det full aktivitet i köket och det fick pausas för att köras till disco mm. Vi ville så gärna ha färdiga lussekatter till första advent så därför blev detta lösningen.

Vi har däremot inte fått upp jättemycket julpynt och vi har ingen Nisse som har flyttat in som många har som tradition idag MEN vi har våra lussekatter. Jag tänkte för ett tag sedan på det här att jämföra sig med andra. Varför gör vi det egentligen? Vi gör ju så olika saker med olika ingång. Som den kvällen när jag insett att jag serverat barnen mat från grunden. Kokt fisk och potatis från landet, hembakt bröd och glass med egen chokladsås en helt vanlig onsdag. Så satt jag där o klurade på varför vi inte hade fått upp mer julpynt. Svaret skulle kunna vara för att vi lägger mer tid på maten som är viktig för oss. Vi har olika prioriteringar och intresseområden helt enkelt. Jag tror det kan vara bra att ibland stanna upp och se vad vi gör istället för det vi inte gör. Det får bli dagens tankemedskick och du; lussekatterna blev sååå goda så du får receptet här:

Lussekatter 40 st

Ingredienser

  • 1 g saffran, 2 paket
  • Lite konjak valfri modell
  • 900 g (ca 15 dl)
  • 200 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker eller vit sirap
  • 1 ägg till pensling
  • Russin till garnering

Gör så här:

  1. Häll ut saffranet i en skål med konjak, rör runt och låt det dra något
  2. Smula jästen i en annan bunke
  3. Smält smöret i en kastrull
  4. Häll i mjölken och hetta upp till 37 grader
  5. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen
  6. I med resten av ingredienserna utom russinen och ägget till pensling
  7. Låt stå och jäsa under bakduk i ca 40 min
  8. Arbeta ihop till en smidig deg
  9. Arbeta ut degen på mjölat bakbord och forma dina önskade lussekatter
  10. Tryck dit russinen
  11. Slå på ugnen på 250 grader
  12. Låt bullarna stå och jäsa ca 20 – 30 min till
  13. Skjuts in mitt i ugnen i ca 5-10 minuter (håll koll så du inte bränner dem)
  14. Ta ut och låt svalna på galler
  15. Ät med ett glas mjölk och njut!

Ha en fin andra advent gänget!