Tags

, , , ,

Den här veckan är det Beredskapsveckan, ett intiativ av #msb för att informera oss människor om att bli förberedda på kriser och krig. Det låter och känns väldigt hårt men vi vet ju alla tyvärr hur omvärlden ser ut just nu. Därför kan det vara bra att en vecka om året se över sitt beredskapslager med mat, vatten, kommunikationsenheter, ficklampor och medicin. Enligt MSB ska du klara dig i minst sju dagar själv och jag tänker att vid kris är det bra att ha några dagar till i beredskapslager.

Idag har jag gått igenom vårt beredskapslager. När jag rensade ut gamla konserver och skrev en ny handlingslista för att fylla på med matvaror slås jag av hur mkt beredskap vi faktiskt har i vårt eget trädgårdsland. Där finns potatis, morötter, rödbetor, squash och mycket annat. Vi har börjat plocka in en del nu efterhand men potatisen kommer ligger kvar till potatislovet/höstlovet då vi tar upp den för säsongen. Odla, skörda och ta om hand själv är något som fler borde bli bättre på och göra för det är en verkligen en beredskap i sig. Dessutom har vi höns som just nu ger oss tre ägg om dagen. Ägg är ett väldigt bra livsmedel i kris, det finns många enkla rätter som baseras på ägg och dessutom innehåller ägg många bra näringsämnen. Så att ha några höns i trädgården är inte fel.

Hur ska du då tänka när du uppdaterar ditt beredskapslager? Börja så här:

Så här uppdaterar du ditt beredskapslager

1. Plocka fram vad de redan sparat undan

2. Sortera ut det som håller på att gå ut och byt till nya produkter som håller längre.

3. Beräkna att hela din familj ska klara sig minst en vecka på det som finns i lådan (det vill säga minst 3*7 måltider). Det blir såklart mycket konserver och torrvaror.

3. Byt ut vattnet i dina vattendunkar mot nytt friskt vatten.

4. Titta igenom mediciner, plåster mm som du har packat ner i lådan. Behöver de uppdateras?

5. Prova så att din nödradio, ficklampa, triangakök, filtar och sovsäckar mm fortfarande är intakta och fungerar.

Så här ser mitt matberedskapslager ut just nu både i lådan och i landet. Lådan ska kompletteras med några varor till under veckan.

Är man förbered så är det mycket lättare att agera när krisen väl kommer.

Lycka till med ditt beredskapslager!