Tags

, , , , ,

Det pratas om livsmedel och livsmedelsförsörjning överallt just nu. Vi behöver öka vår försörjningsgrad i Sverige och var och en av oss behöver också se över detta på egen hand. På Hushållningssällskapet där jag också jobbar gick vi i veckan ut med ett pressmeddelande kopplat till detta, det kan du läsa här

Duktiga växtodlingsrådgivare som räkna ut förlust på 1,3 miljarder brödlimpor när det byggs på åkermark (!). Vi behöver vara rädda om vår jordbruksmark och stärka vår livsmedelsförsörjning.

I utredningen ”Livsmedelsberedskap för en ny tid” betonas också vikten av de egna ansvaret. Vi behöver alla se över våra egna beredskapslager och tanken är att vi ska klara oss minst en vecka. Gör du det i dagsläget? Det kan vara bra att se över beredskapslagret hemma och även se över omsättningen i lagret så att varor inte blir för gamla. Det ska jag göra igen under februari månad här.

Vi testade i år att lagra potatis på ett nytt sätt; nämligen i krukor med jord. Detta har fungerat ypperligt och vi är så glada för det. Förra året möglade vår potatis som vi försökte lagra och vi lyckades inte lura ut den huvudsakliga anledningen men tråkigt var det då. Desto bättre nu då. Vår källare är lite varmare än en jordkällare har vi märkt så därför växer det ut groddar på potatisen. Något som inte är farligt om man klipper bort och rensar ordentligt runt har vi förstått. Drömmen på sikt är en riktig jordkällare.

Det är en sådan känsla att ta upp sin egen potatis som vi odlade i somras och koka till middag. Vi har varit självförsörjande på potatis sen i somras helt enkelt och nu har vi några omgångar kvar innan den är slut för i år. Jorden i krukorna returnerar jag till rabatten igen och där odlar jag ej potatis nu i år för att minska risken av sjukdomar.

Potatisen är en självklar produkt i vårt beredskapslager. Vad har du i ditt?

Trevlig kväll!