Det Naturliga, I Naturen, Odling

Potatis o groddade gula ärtor

Potatisdax! Har du inte plockat fram potatisen du ska sätta i år är det hög tid att placera den svalt och ljust nu. Efter 1-3 veckor (beroende på temperatur) börjar groddarna ta fart och då är det dax att plantera ut dem. Potatis är något av det lättaste att odla och något jag tycker alla människor som har en trädgårdsplätt ska ta sig tid att göra. Bra för beredskapslagret också.

Det är mycket annat fix i trädgården nu också och rörelsen får man på köpet. Igår gick jag ca 15 000 steg (!) och då höll jag mig ändå mest på tomten (förutom någon hundpromenad). Just nu består arbetet i trädgården med att fixa till kanterna runt om i landet, lägga på nytt flis och fortsätta ordna upp i landet. Det behöver inte vara så himla fancy i trädgården heller tänk på det. Tag vad du haver, här hade vi några gamla takpannor över som vi börjat lägga i kanten mot nätet. Snart ska potatisen ut o då gäller det att bäddarna är klara inklusive ytorna runt om.

Förutom potatisen började jag grodda gula ärtor häromdagen. Det är första året jag testar utan att ha plastfolie över och det krävs att man är mer obersvant med vattnet för att hålla det fuktigt märker jag. Annars är det väldigt enkelt. Du gör så här:

Groddade gula ärtor

  1. Tag fram en bunke/skål och lägg ett lager planteringsjord i botten

2. Lägg på önskad mängd gula ärtor (sprid ut dem)

3. Lägg ett nytt lager planteringsjord på (spreja med vatten och sätt plastfolie över om du vill)

4. Håll fuktigt med en blomspruta

Efter en några dagar/ en vecka ungefär kommer de första groddarna du kan knipsa av och äta. Nyttigt o gott på samma gång.

Lycka till med både potatis och groddar på gula ärtor nu i vårsolen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *