Tags

, , , , , , , ,

Det är påsk och ljuset återvänder. Alltid lika skönt!

I veckan som gick firade vi påsk på riktigt då dotterns höna Pippi tyvärr valde att ge upp efter lång och trogen tjänst. Vi hittade henne liggandes död inne i hönsgården och på långfredagen begravdes hon till ”Blott en dag”. Sorgligt faktiskt då hon var den finaste vita hönan vi hade men så är det när man har djur. Det gjorde att vi nu endast har fyra hönor och en tupp som vi fick av en kompis för ett tag sedan. Han heter Måne och är mest rädd av dem alla 🙂 Dock är det bra då vi tänkt utöka flocken med 4-5 höns till framöver.

Påsken är verkligen hönsens och äggens högtid. De kommer igång att värpa mer med ljuset och nu är det standard med pannkakor eller omelett till frukost. Här om dagen gjorde jag ”röra-ihop-frallor” men just ägg som en av ingredienserna. En tur till skogen i Skåne har vi också varit på oss nu under påsken. Fint att träffa släkt och fira ihop.

Hönsen är verkligen ett trevligt sällskap och med tanke på den senaste diskussionen om foder så är det skönt att veta vad vi ger för foder till våra höns. De äter gräs och ej ekofoder. Det är synd att ekofodret inte är det bästa i detta fallet men då förstår man också hur mycket gifter det finns i viss fisk. Gifter som vi människor orsakat. Hönsen kräver lite skötsel med städ och stängning men annars reder de sig själva som vi brukar säga. Dessutom får vi hönsgödsel. Ett trevligt första djur att börja med om man vill testa att hålla med djur och få goda ägg på köpet. Här är det Vera som vant poserar framför kameran.

Lite utejobb har det blivit i påsk också. Jag är nu äntligen färdig med odlingsbäddarna och kan nu dra en lättnadens suck efter alla jordlass (bra träning minsann).

Glad Påsk på er i hönsens tid!