Det Naturliga, Soppor

Fössta tossdan i mass och en reeedig ärtsoppa

Igår var det den ”Första tossdan i mass” -Smålands nationaldag vilket såklart firades med Massipantååta. Det gjorde även vi. Vissa traditioner släpper man inte även om man flyttar på sig. Det kändes extra viktigt att fira denna dag just igår.

Vi hade tänkt köpa en redigt fin marsipantårta på konditori men det gick inte på grund av ett hämtschema som körde ihop sig. Därför fick ICA denna gång bistå oss med en fryst tårta från Frödinge som var helt ok. Se bilden nedan med hönan Hjördis i bakgrunden som var väldigt intresserad av detta bakverk :). Nästa gång blir det en riktigt tåååta  som man säger hembakt eller från konditori för de har faktiskt börjat haka på denna trend här såg jag i tidningen.

Jag gillar ju Småland som ni vet och det är fint att få ta det bästa med sig därifrån ner här till södern. En grej som har slagit mig nu när man har bott här nere ett tag är att mycket av maten som görs där uppe är gjord på rediga grejer och ofta från grunden. Med det sagt så testade vi faktiskt att göra ärtsoppa från grunden förra veckan med att lägga ärtor i blöt och allt. Det har jag faktiskt aldrig gjort innan (!). Vi köpte dessutom riktigt sidfläsk som de också hade på affären här på ön och sedan lagade vi soppan helt från gruppen. Vilken skillnad på smak! Ärtsoppa har nog aldrig varit en favorit hos mig men när vi nu gjorde den från grunden så blev det faktiskt riktigt gott. Nyttigt med gula ärtor är det dessutom. Sä här gjorde vi:

Redig Ärtsoppa 6 portioner

Ingredienser

6 dl torra ärtor

Vatten för blötläggning

1,5 liter vatten

1 tsk salt

1 gul lök

Grönsaksbuljong (1 tärning eller ca 2-3 msk)

Timjan

Eventuellt mejram

Gör så här:

Skölj de gula ärtorna

Lägg dem sedan i blöt över natten

Nästa dag häller du av det vattnet

Koka upp dem med det nya vattnet på 1,5 l

Tillsätt salt

Låt koka och skumma av

Ha sedan i löken och buljongen och låt sjuda ihop i ca en timme tills ärtorna är mjuka

Stek fläsket under tiden i ett stekpanna

Krydda soppan med önskad mängd timjan och mejram och tillsätt det stekta fläsket

Servera med två olika sorters senap (gärna en stark och en mindre stark) samt hembakt bröd. Sparar du den till lunchen efter som jag gjorde här så står den till sig och smakar ännu bättre. Dessutom kan du toppa med färskt skuren purjolök.

Då får du en redigt god ärtsoppa! Perfekt mat för helgen.

Lycka till och trevlig helg!


 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *