Tags

, , , , , , ,

För några år sedan var det inne att äta Bovetegröt. Främst för att dra ner på sin konsumtion av gluten men även för sina hälsofördelar.

Bovete är inget sädeslag som man kan tro utan en ört där man använder frukterna att göra gryn eller mjöl utav. Bovete är också rik på B-vitaminer framförallt B1- och B2-vitamin. Den innehåller även kalium, magnesium, fosfor och järn vilket gör den till en hälsoväxt att räkna med. Dessutom kan det sänka ditt kolesterolvärde i blodet och vara bra vid viktminskning om det nu är intressant.

Jag känner mig fortfarande ganska novis vad det gäller denna ört och vill testa nya och spännande recept där jag tänker att bovete kan ersätta både bulgur och cous-cous i rätter framöver. Gröten på bovete som jag blev introducerad till för ett antal år sedan tyckte jag ärligt talat var sådär. Jag testade att göra den själv hemma men det blev inte bättre för det. Då gjordes den på hela bovetekärnor och jag gillade inte riktigt den konsistensen. Nu har jag blivit tipsad om ett svenskt företag i Värmland (som är det enda i Sverige vad jag känner till som odlar och säljer bovete). Från dem köpte jag för ett tag sedan istället krossat bovete och bovetemjöl som jag gjorde pannkakor på. På det krossade bovete testade jag att göra gröt och jag tyckte den blev så mycket godare. Här kan du gå in och läsa mer om deras företag samt även beställa deras produkter:Wermlands Bovete

Bovete innehåller ett ämne som heter Fagopyrin som sitter i skalet. Det kan ge allergiska reaktioner men genom att skölja av kärnorna med hett vatten eller lägga dem i blöt över natten och sedan hälla av detta vatten så försvinner det ämnet.

Dessutom är det så lätt att göra denna rätt. I hemmarjobbartider kan det hända att jag äter den ibland till frukost men även lunch eller fika om jag känner för det. Så här gör du bovetegröt för en person.

Bovetegröt 1 pers

Mät upp 1 dl krossat bovete och lägg i en kastrull med vatten över natten (alt. skölj med varmt vatten på morgonen)

Häll av vattnet på morgonen och addera 2 nya dl vatten och eventuellt lite salt

Koka ihop i sakta mak i ca 5-10 minuter tills du ser att det blir en gröt

Häll upp i en tallrik och toppa med det du gillar, sylt, nötter, frukt med mera

Häll över mjölk, ät och njut!

Lycka till med denna nygamla hälsogröt!