Sallader, Vegetariskt

Ät franskt och Peters vinägrett

Igår hörde jag att vi svenskar äter alldeles för mycket salt i maten. Det skapar mycket ohälsa och kan leda till hjärtinfarkt och stroke. Mycket av det ”gömda” saltet (och sockret för den delen) är i halv- & helfabrikat. Det gör att många av oss som äter denna mat inte har koll på hur mycket salt man får i sig. Nu diskuteras hur det ska göras för att få ner denna mängd och vända trenden. Det bästa du själv kan göra för att motverka är att som vanligt att laga mat från grunden och själv styra hur mycket salt du ska ha på din färdiglagade mat. Jag gillar också salt men äter extremt lite halv- & helfabrikat så för min del handlar det främst om att salta mindre på maten som är färdiglagad. Det kan dock vara en utmaning i sig.

Fransmännen och fransyskorna äter tydligen mat som innehåller mycket mindre mängd salt än vi fick jag till mig även via podden Phood Parmacy. De är bättre på att använda kryddväxter och andra kryddor för att förstärka smaken på maten och behöver därav inte lika mycket salt. Jag har under en tid här hemma anammat ett koncept som jag kallar #ätfranskt just för att de även har ett annat hälsoperspektiv på hur de lägger upp en måltid. De börjar med en salladsskål som de har en nyttig vinägrett på för att sedan fortsätta med huvudmålet och sedan någon frukt och tillslut en bit ost. Detta är enligt viss forskning ett väldigt hälsosamt upplägg på en måltid ur flera perspektiv. Dels för att du verkligen får i dig salladen först men också att ostbiten som du avslutar med ”lägger locket på” för annat sötsug. Det är inte varje måltid man kan få till på detta sätt men de gångerna när det går så är det väldigt lyckat. En av mina favorit vinägrett är denna som min käre far brukade göra när jag bodde hemma. En basvinägrett och jag kallar den:

Peters vinägrett

Ingredienser

  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk kallpressad olivolja
  • 1 krmsalt 
  • 0,5 krm svartpeppar- nymald
  • (1 mskvatten)

Blanda allting i en vinägerkaraff eller glaskärl med pip på (du kan utesluta vattnet om du vill för att få tjockare konstistens). Du kan också tillsätta örtkryddor i vinägern som oregano, timjan, eller rosmarin. Andra smakkombinationer som kan passa kan tillexempel vara Dijonsenap. Allt är efter tycke och smak.

Lycka till och njut av din franska middag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *