Bröd, Frukost

Kalljästa morgonfrallor

Vi har en rutin här hemma på onsdagmorgnar som innebär att det blir lyxfrukost med nybakade frallor till frukost. Kvällen innan sätts en deg som sedan tas fram morgonen efter. Den skapas det bullar av som sedan penslas med ägg och som går in i ugnen.

Det är faktiskt min man som tagit på sig detta och vi är alla i familjen tacksamma för denna onsdagsrutin såklart. Ofta tycker jag annars att morgnarna brukar vara så stressiga men på onsdagar vet vi iallafall att vi får en mysig lugn frukoststund tillsammans. Det är värt mycket. Receptet på dessa goda bullar kommer nedan och fördelarna med att kalljäsa dem i kylen över natten är helt klart avgörande för att få dem färdiga en helt vanlig onsdagsmorgon. Det är också ett bra helgtips om man inte hinner det i vardagen.

Kalljästa morgonfrallor (20 st)

Ingredienser:

* 25 g färsk jäst

* 6 dl kallt vatten

* 1 1/2 tsk hel kummin eller annan brödkrydda

* 10 dl vetemjöl

* 2,5 dl grahamsmjöl eller rågmjöl

* 1 ägg

* 1 dl rågflingor

Gör så här:

1. Smula jästen i en degbunke och rör ut den i det kalla vattnet.

2. Tillsätt övriga ingredienser och rör ut till en jämn deg

3. Sätt en bibaxduk över eller plastfolie och låt bunken jäsa i kylen över natten. Det är möjligt att ha degen i kylen upp till 24 h innan den bakas ut.

Morgonen efter:

4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar som du sedan formar till runda och hyfsat jämna bullar.

5. Fördela dem på två bakplåtsklädda plåtar och låt vila i 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rågflingorna.

7. Grädda dem sedan mitt i ugnen i 10-13 minuter.

8. Låt svalna på galler utan bakduk.

Ät och njut!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *