Dryck, Fika, I Naturen, Mat och miljö, Närproducerat

Höstfiske, rabarbergott och kvartert Ödlan

Vilken helg det har varit! Strålande sol, klar luft och varmt har vi haft det. September när den är som bäst enligt mig! Hoppas du hade fint väder också i helgen.

Vi passade på att ta säsongens sista fisketur med båten innan vi med hjälp av grannen drog upp den på land och rengjorde den. Så härligt det var att komma ut en tur till på sjön så här på hösten. Färgerna på träden ihop med en klar himmel och en blå sjö gjorde att det kändes som att vi satt i en tavla. Vår elmotor till båten som jag har skrivit om tidigare kryddade också upplevelsen när vi nästintill ljudlöst gled fram genom vattnet utan ljud och avgasmoln efter oss. En härlig känsla. Jag kan varmt rekommendera en elmotor till alla båtägare.

Fisket var dock inte lika lyckat. Det högg något men fisken var inte riktigt på bettet så det blev inga abborrar med oss hem denna gång. Det hängde vi dock inte läpp för särskilt länge utan tog istället in den sista rabarbern i landet och gjorde saft, paj och rabarberkräm på det som fanns kvar. Det blev mycket uppskattat till eftermiddagskaffet. Jag har aldrig tidigare gjort rabarbersaft men det var busenkelt må jag säga. Jag är inte mycket för att slänga mat så det man silar av gjorde jag sedan rabarberpaj på. Här kommer receptet:

Enkel Rabarbersaft och paj i ett

Ingredienser

500 gram rabarber

5 1/3 dl vatten

2,5 dl strösocker

en halv citron (saften från den)

Gör så här:

 1. Skala och ansa rabarbern och skär den i bitar
 2. Lägg ner den i en rostfri eller emaljerad kastrull och blanda med sockret
 3. Låt det ligga där och dra i ca 30 min
 4. Blanda i vattnet och saften från citronen
 5. Låt blandningen koka upp och koka i ca 15 min eller tills rabarbern är mjuk
 6. Sila rabarbern genom en finmaskig sil och häll upp saften på väl rengjorda flaskor
 7. Förvara svalt, OBS spara rabarberstoftet för att göra:

Rabarperpaj på saftrester

 1. Lägg upp rabarberstoftet i fyra små pajformar
 2. Lägg en halv msk socker i varje pajform
 3. Skär några skivor smör och lägg över sockerblandningen
 4. Lägg dit en näve havregryn
 5. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 min
 6. Servera med vaniljglass!

I helgen åkte jag också in en sväng till Kvarteret Ödlan som är ett nytt Kultur- och naturhus vis Södra Munksjöns strand i Jönköping. Där kommer det under ca tio års tid växa fram nya arrangemang med fokus på natur och kultur. Jag har ett nytt koncept kring mat och musik som jag kommer skriva mer om längre fram som kan passa där. Nu var jag där och strosade runt och lyssnade på en höstkonsert med bland annat Per-Åke Wennerberg samt Martina Stenman. Den var en väldigt fin konsert och ett häftigt kvarter med mycket potential inom odling och lokal mat. Se bilder!

Hoppas du får en fortsatt fin måndag och lycka till med recepten ovan!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *