Mat och miljö

Ett kökskaos och en tand mindre

Vi håller på att göra om köket och just nu är vår matlagning inte särskilt kulinarisk. Det var ett behov som hette duga då spisen började ge upp och mycket annat började ge vika. Det kommer bli så bra till slut men just nu är det ett gissel att laga mat på  (tack och lov) en lånad liten spis nere i tvättstugan och där också diska all disk.

Jag var och storhandlade för en vecka sedan så vi skulle ”klara” oss och då inhandlades allt sådant som vi i princip aldrig köper. Färdiga pajer att köras i micron, färdig lasagne, piroger och sedan köpte jag också mycket sallad som vi bara kunde skölja och blanda ihop. Där och då slog det mig vad dyrt det är med färdigmat som ofta också innehåller konstiga tillsatser och märkliga e-ämnen. Varför kan inte någon börja producera riktigt bra hemlagad färdigmat utan en massa konstiga tillsatser paketerade i miljösmarta boxar? Jag hade gärna lagt några extra kronor på att få väl tillagad färdigmat utan konstiga tillsatser då och då. Kanske en affärsidé där 🙂

Jag skämde ögonen ur mig när jag la ner papperstallrikar och plastbestick i kundvagnen men insåg att detta är under en begränsad period och att vi inte kommer att orka diska allt. Det lustiga i kråksången är att vi ända använt vårt vanliga porslin mer än papperstallrikarna. Det är liksom inte alls samma känsla att äta på papperstallrikar. Dessutom är många av pajerna och pirogerna kvar i frysen, dem tröttnade vi snabbt på. Det har blivit mycket smoothies och soppor istället.

Dessutom drog jag ut en visdomstand i måndags vilket inte alls var någon trevlig upplevelse och därefter har det enbart blivit flytande kost. Då har jag kokt soppa på enbart potatis och svampbuljong som jag sedan mixat med stavmixern. Det blev faktiskt helt ok!

Nu längtar jag dock efter hemlagade kryddiga rätter, ett bröd fyllt med soltorkade tomater och valnötter, kyckling i ugn, knaperstekt fisk och ugnsbakad potatis.

Tills dess får jag fortsätta med mina smoothies och soppor, nu till helgen när vi har mer tid kommer jag också dra fram grillen och experimentera med den och du:

Det är en lyx att ha ett fungerande kök och hela tänder!

Trevlig helg på det 🙂

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *