Tags

, , , ,

Det är en orolig värld vi lever i. Med det sagt och med vetskapen om att Sverige inte är självförsörjande på mat kan skapa en viss oro. Därför är det bra att det nu äntligen ska satsas mer på svensk mat i den nya livsmedelsstrategin som regeringen nyss överlämnat till riksdagen.

Det är inte bara oroligheter och konflikter som kan skapa kriser utan även extremare väder. Senast igår såg jag en skylt på ICA där de beklagade sig för att vissa grönsaker var slut och förklarade att det hade att göra med den extrema vädersituationen i Sydeuropa.

Detta gör att intresset för självförsörjning växer. Sidor som Skillnadens Trädgård är väldigt populära och Sara som driver den är väldigt kunnig och bra.

Vad kan man då själv göra om man inte vill gräva upp hela sin gräsmatta och så grönsaker?

Ett av svaren är: Bunkra Mat (och andra förnödenheter)

I kristider så är det skönt att kunna klara sig själv några dygn utan elektricitet och med matvaror man bunkrat.

Räddningstjänsten tipsar om vad du bör ha hemma för att klara dig i tre dygn:

* Dunkar för vattenhämtning

* Ett Triangia eller stormkök/campingkök med bränsle

* Konserver, torrvaror, mat som förvaras i tetrapack och annan mat som klarar rumstemperatur

* Kontanter

* Husapotoek med det viktigaste för dig

* Batteriradio eller vevradio

* Ficklampa med extra batterier

* Stearinljus, värmeljus och tändstickor

* Varma kläder, varm sovsäck och filtar

Detta är verkligen ett högaktuellt ämne inser jag då jag senare läser i gårdagens tidning (JP 1/2-2017) en artikeln med rubriken ”Hushåll klarar inte en kris”. Där skriver de att svenskar vid en kris ska klara sig i 72 timmar utan vatten, el och värme men att 1/3 av hushållen inte skulle klara detta idag. Det kan alltså vara dax att börja bunkra, tänka ut och göra en plan för vad du vill ha hemma om strömmen går.

Jag som själv strävar efter att äta så ”ren” mat som möjligt med fina råvaror och middagar lagade från grunden inser att vid kristider får man bortse från denna filosofi och istället satsa på varor som är lätta att tillaga och som har lång hållbarhet så som makrill på burk, nyponsoppa, pasta med krossade tomater, snabbkaffe med mera. Det i sig behöver ju inte betyda att man inte kan bunkra några chokladbitar från Malmö Chokladfabrik eller några Ingefärsgodis också. Något gott måste man ju ha att mumsa på i väntan på bättre tider 🙂

Nedan ser du några bilder på det vi ska fylla på vårt bunkringsförråd med: