Det Naturliga, I Naturen, Mat och Hälsa

Några beprövade hälsokurer och en helt ny

Det är förkylnings- och influensatider, det vet vi. Snart går vi dessutom in i Vabbruari som för alla småbarnsföräldrar mest brukar handla om att ta hand om sina små. Då kan det vara bra att själv vara kry för att orka detta och det finns en mängd olika huskurer att ta till.

När jag slår upp ordet ”Huskur” på Wikipedia så står det: ”En Huskur är en äldre behandlingsmetod som tas till mot diverse åkommor utan att ha ordinerats av läkare”. Om man läser vidare kan man också se att huskurer ofta går i arv i släkten och vanliga ingredienser som kan förekomma i en huskur kan vara honung, sprit eller växtdelar. Det är nog få saker som fascinerar oss människor så mycket som just hur vi håller oss friska och ofta domineras kvällstidningar på diverse nya tips på hur du håller dig frisk. Det är faktiskt inte så konstigt. Jag läste någonstans att lyckokänslan ökar markant hos den person som just blivit frisk, dessutom vet vi att den sjuke endast drömmer om en sak medan den friske drömmer om många saker. Det kan vara viktigt att ha in mind.

Vad är det då som fungerar mot alla sjukdomar?

Ja, den som det visste det hade nog vunnit Nobelpriset för länge sedan.

Alla har vi våra egna knep och jag är inte säker att en metod som fungerar för någon fungerar för alla. För mig har det länge varit viktigt att vara ute och få dagsljus någon gång under dagen när ljuset fortfarande är begränsat. Det har handlat om att försöka sova tillräckligt länge, tvätta händerna med tvål och vatten när jag kommer in genom ytterdörren och försöka lyssna på kroppen så mycket som möjligt. Dessutom är jag helt övertygad om att genom att välja bra kost med mycket vitaminer och mineraler så kan du skydda dig mot många sjukdomar.

När jag var på örtvandring i våras med Annika på Hud & Hälsa så lärde jag mig mycket om vilka fantastiska växter vi har i vår natur som skyddar mot allt möjligt. Några saker jag tog fasta på var att torka nässlor och mala till ett pulver som vi äter (1 tsk av) varje morgon till gröten eller filen. Dessutom var vi snabba med att plocka in och torka rönnbär som är ett av de mest c-vitaminrikabär vi har här i norden. Av dem äter vi tre om dagen (mer ska man inte äta) också gärna till frukosten. Förutom detta så brukar jag blanda till en klassisk Ingefärsdrink om jag börjar känna mig småkrasslig. Den består av ingefära, citron och honung och är en oslagbar morgonshot som gör att du vaknar till om inte annat. Så här gör du den:

Ingefärsshot

Riv 200 gram ingefära gärna med skalet på och värm upp tillsammans med en liter vatten till max 60 grader i 20 minuter (det får ej koka)

Sila bort ingefäran och låt svalna till 40 grader då du blandar i 1/2 dl honung

Låt det sedan svalna ytterligare och pressa i två citroner.

Håll sedan upp det på en rengjord glasflaska och förvara i kylen (det håller i kylen i ca en månad)

Tag en liten shot på ca 4-6 cl varje morgon när du börjar känna dig hängig.

Detta plus några andra småkurer är det jag brukar variera mig mellan i denna förkylningstid som vi nu befinner oss i. För ett tag sedan så kom jag dock i kontakt med en ny huskur som tydligen verkar vara bra mot det mesta.

Jag var på en kurs som handlade om något helt annat än huskurer men i fikapauserna var vi många som var intresserade av hälsa och då kom ämnet Chaga upp eller Sprängticka som det heter på svenska. Två av kursdeltagarna hade stor erfarenhet av detta och menade att det var en medicinalsvamp som skyddade mot det mesta. Den växer på 1 av 5000 björkar och får inte plockas ner hur som helst. Antingen måste du själv äga marken eller så får du fråga markägaren till skogen. Den innehåller tydligen väldigt mycket antioxidanter och näringsämnen som är bra för vår kropp. Vi andra kursdeltagare var rätt skeptiska när vi hörde talas om detta men ju mer jag läste om det ju mer intressant tyckte jag att det lät. Vissa källor jag läst står det att det är en outstanding produkt och på andra källor står det att det inte hjälper alls. Det viktigaste för mig är dock att det inte har några konstiga biverkningar och det har jag inte hittat någonstans.

Till det sista kurstillfället hade de både deltagarna med sig torkad Sprängticka som jag bland annat fick ta del av. Jag måste säga att jag har låtit den ligga ganska länge i skåpet utan att göra något av den men nu i dagarna tänkte jag att det var dags att prova så jag hörde av mig till en av deltagarna och fick recept på hur man gör en dekokt. Jag tog helt enkelt en näve torkad chaga och la i 2-3 liter vatten och lät det sjuda i minst 45 minuter. Sedan drack jag det som ett varmt te, det smakade riktigt illa (!) men innehåller säkerligen många antioxidanter eftersom vattnet snabbt färgades mörkt ja nästan helt svart. Idag känner jag mig bra men jag tror man måste dricka det ett antal dagar för att känna någon skillnad. Här kan du läsa mer om Sprängtickan.

Så denna säsong har jag några gamla beprövade huskurer och en ny. Vi får se om vi klarar oss från förkylningsracet denna gång. Om inte så finns de ju de som säger att det är bra för kroppen att få en redig förkylning då och då för att rensa systemen, men kul är det inte, det tror jag vi alla kan hålla med om!

 

4 thoughts on “Några beprövade hälsokurer och en helt ny

 1. Angla Nyberg skriver:

  Tack så mycket för att dela sådan proffsig post. Detta är en de mest användbara artikeln för mig. Jag har lärt mig mycket av tycker om hälsa tips. Jag förstår att detta är mycket användbart artikel för hälsa & det är också en av de mest användbara hälsorelaterade artiklar på webben. Vänligen hålla slik. Tack igen.

  1. SofiaAlrik skriver:

   Vad kul att höra Angla! Tack så mycket. MVH Sofia.

 2. ipfan.info skriver:

  Det finns en fettsyra som ar speciellt viktig for huden, som reparerar hudskador och hjalper torra, skora slemhinnor att aterfa sin fuktighet. Den heter omega-7 och kommer alldeles for ofta i skymundan – eller gloms helt bort – till forman for den mer ”trendiga” omega-3-fettsyran.

 3. Sprängticka skriver:

  Jätte bra artikel lärde mig massor! Hittade även en annan jag tyckte var super bra!
  https://axelsons.se/chaga-halsa-som-vaxer-pa-trad/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *