Tags

, , ,

…Lallerstedts tryffelbearnaisesås.

Med 33% av rösterna vann denna produkt antipriset som organisationen Äkta vara har skapat. En mycket bra organisation som vill se färre tillsatser och renare mat.

Lallerstedts tävlade bland annat mot ”Annas mandelpepparkakor” som inte innehöll ett spår av mandel samt ”Fjällbrynt messmör med smak av lingon” som inte innehöll några lingon över huvudtaget. De andra finalisterna kan du se på hemsidan ovan.

Motivering för finalisten Lallerstedts tryffelbearnaise var följande:

”Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ’äkta tryffel’ i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ’min finaste’ och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. ’Bearnaisen’ är dessutom gjord utan smör.” – Texten är hämtad från Äkta Varas hemsida.

Kavli som gör såsen försvarar sig med att det inte går att göra den sås de utlovar (!).

Jag tycker det är mycket bra att det finns en organisation som tar upp dessa frågor och under lupp tar reda på vad de egentligen innehåller. Vi vill ju alla äta så ren mat som möjligt!

Tipset till dig som konsument är att läsa på innehållsförteckningen på varan du köper. Innehåller produkten allt för många E-ämnen eller konstiga ingredienser du inte känner igen så välj en annan. Tips nummer två är att skapa produkten själva hemma i köket, då kan du få den helt fri från konstiga tillsatsämnen.