Bröd, DenNaturligaMaten, Fika, Glass

Lokal mat i Almedalen och bär i säsong

I veckan var jag i Almedalen i min roll som nationell samordnare för Försörjningsbalans Kommun på Hushållningssällskapet. Jag var där för att träffa kommuner, regioner och Länsstyrelser med flera för att diskutera vikten av att se över sin lokala livsmedelsstrategi, nätverka och gå på seminarier. Vi var ganska sent ute med att hitta boende men en kollega hade en kontakt som gjorde att vi kunde bo precis ovanför ett bageri i centrala Visby! Gissa vem som blev glad över detta 🙂 På morgonen gick vi bara ner från våningen och rakt in på bageriet föra att köpa våra morgonfrallor. Även om boendet i sig var väldigt enkelt var placeringen helt perfekt.

Det var väldigt många seminarier som handlade om just livsmedelsberedskap och känslan är fortfarande att organisationer fortfarande går och väntar på vem som ska ta det yttersta ansvaret om eller när det väl blir en kris. Det som alla var eniga om var just ändå att vi måste handla av bonden och producenterna nu för annars finns de inte kvar i en kris.

Förutom hårt jobb (vissa seminarier varade till 22.00 på kvällarna) så hann vi faktiskt njuta lite på Gotland också. En del bad blev det i värmen och en kväll gick vi ut och åt ihop. Vi hyrde även cyklar dag två för att lättare kunna ta oss till alla seminarier och det var smart. Första dagen hade jag 17 000 steg så det var skönt att kunna ta cykeln och komma fram lite snabbare dit vi skulle. Dessutom hade jag att äta Saffranspannkaka på min ”bucketlist” precis som att gå på ringmuren och de två hann vi med mellan allt mingel.

Det var väldigt roligt att komma tillbaka till Gotland då jag inte varit där på många år och jag måste säga att jag åter föll för denna ö. Trevliga människor, kalasväder denna gång och mycket lokal mat. Det kändes som man kunde hitta lokalt på varje café man stannade till på och det kändes som man jobbade väl tillsammans på ön i denna fråga. En livsmedelsbutik hade plockat bort allt annat än kött från Sverige.

Sedan jag kom hem har det varit fokus på bär då det är högsäsong för bär nu. Jag tror aldrig jag plockat blåbär så här tidigt förut. Innan midsommar (!) i år plockade vi jordgubbar och ännu går det på en del ställen att åka på självplock har jag sett. Vill du göra en egen magisk jordgubbsglass så följ receptet nedan efter du plockat dina jordgubbar:

Homemade jordgubbsglass 4 pers

Ingredienser

250 gram färska blåbär

75 gram florsocker

75 gram  grädde

1/2 citron

Gör så här

Mosa jordgubbarna tills de är jämna och tillsätt övriga ingredienser.

Blanda ihop med en sked och häll i glassbehållaren och låt gå tills önskad glasskonsistens.

Servera och toppa med färska jordgubbar.

Lycka till och njut!