Det Naturliga, I Naturen, Närproducerat, Odling

Potatisplantering

Första maj har passerat och potatisen är i jorden!

Det är något visst med att sätta ner potatisen i jorden. Det ger en känsla av säkerhet på något sätt. En känsla av att potatis har vi i utifall något skulle hända. Dessutom är den egenodlade potatisen så mycket godare än den köpta och du vet precis hur den har odlats. Utan besprutning och bekämpningsmedel. Det här året har vi testat några nya sorter för att prova något annat. Det var AnnaBelle med flera. Potatisen som vi hade förgrott inne i några veckor hade fått fina groddar och var redo att sättas ner i jorden.

Så här lätt sätter du potatis som du förgrott:

  • Gräv hål på mellan 5-8 cms djup och med två decimeters mellanrum.
  • Vattnar gör du sedan i hålen och sätter ner en potatis med groddarna uppåt i varje hål.
  • Mellan raderna ser du sedan till att ha mellan 50-70 centimeter ungefär.
  • Därefter lägger du jord på potatisen och gör som en jordkulle över potatisen.
  • Sedan vattnar du och därefter är det egentligen bara att vänta tills potatisbladen kommer upp och det blir dags att kupa.
  • Kupa gör du när bladen vuxit sig stora till ca 10-15 cm.
  • Vattna kan behövas vid en torr vår/sommar och näring brukar vi inte överdriva med. Detta för att vi redan blandat hönsgödsel i jorden men lite gräsklipp och bokashivatten brukar de få efter säsong. Lagrade potatisen gjorde vi sedan väldigt framgångsrikt i år i krukor med jord i men det återkommer jag till längre fram.

En härlig tid att vara ute nu helt klart och efter potatisplanteringen tog jag med mig några maskrosblommor in till salladen. Snyggt och nyttigt!

Lycka till med planteringen av din egen potatis!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *