Bröd, Dryck, I Naturen, Matresor, Närproducerat

En matresa till Köpenhamn i maskrosens tid

Åka till städer och äta har alltid varit ett intresse vi delat. På något sätt blir kontrasterna så stora när man lämnar trygga och lugna landsbygden för att helt plötsligt omge sig med många andra människor, trafikkaos och alla möjliga ljud. Vi har besökt rätt många städer ihop som Paris, Berlin, New York, Oslo, London, Rom, Barcelona med flera och de senare åren när vi inte velat flyga så mkt har vi varit i Sverige eller städer dit vi kan ta oss med tåg. För någon vecka sedan var det dags att möta våren i Köpenhamn. En otrolig stad som jag varit i flera gånger då jag är uppvuxen utanför Malmö. Det är alltid trevligt att komma tillbaka och nu var det ett tag sedan jag var där. Vi promenerade på Strōget, åt Smörrebröd i Nyhavn och gick bland Arkitektområdet bland annat. Vi såg otroliga byggnader, blomsterarrangemang och fick se upp för alla 100- tals cyklister som smidigt swishade förbi på de prioriterade cykelstråken.

Staden ligger i östra delen av Danmark på öarna Själland och Amager. I kommunen bor det 640 000 personer men i tätorten Köpenhamnsområdet bor det 1,9 miljoner människor så man förstår att det är många personer i rörelse. Vi var ute efter klassiska smörrebröd och det fick vi med friterad fisk och remouladsås, ägg, räkor och rom samt rostbiff och rostade grönsaker. Till detta såklart ett glas öl eller vin förvisso som mannen valde att ta. Servitrisen blev förvånad över att ölen gick till mig och vinet till honom denna gång. Skönt att slå hål på några vanliga myter. En fin och god matresa helt enkelt och det bästa i kråksången var att vi kunde ta tåget hela vägen över havet och tillbaka. Nästan hela vägen ut till lugnet på ön igen.

I övrigt är vi inne i en av de bästa månaderna om du frågar mig rent naturmässigt. Nu slår allt ut pö om pö och det börjar bli grönt igen. Igår såg jag en fullt utslagen hägg och då vet man att våren är på gång för talesättet ”Mellan hägg och Syren” kunde inte vara mer passande för er som inte kände till det. Vi håller på att plantera om våra plantor, planterat ut kål och purjolök samt fortsätter att förbereda bäddarna för allt de gott grönt de ska fyllas med.

Dessutom kan man fortsätta plocka nässlor och koka soppa på eller maskrosor och pynta sallader med i denna vackra tid.

Ut och njut av våren i naturen nu när den är som bäst eller ta en paus och ta tåget till trevliga Köpenhamn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *