Tags

, , , , ,

Nu har jag något stort att berätta för er: Jag har fått en ny kollega i företaget, han heter Loui och är en hund 🙂 En Nova Scott Duck Tolling Retriver eller en Tollare som de också kallas. En dröm som har gått i uppfyllelse för mig faktiskt och någon som förhoppningsvis ska kunna hänga med mig på olika uppdrag i skog och mark framöver. Än så länge är han en busig valp som gör att vi sover lite sämre och utmanar oss i uppfostran men också (precis nu faktiskt) ligger och sover vid mina fötter. Kul med en ny kollega!

Odlingsåret blev kanske inte riktigt lika prioriterat som vi hade hoppats på grund av utbygge av huset men något som vi verkligen lyckades med i år var kålen. Kålfjärilarna hade vi en ständig kamp mot men när vi väl lyckats få över kålnät över plantorna och spridit ett ekologiskt medel över dem så växte de så de knakade. Det här har varit Kims projekt och han (och jag såklart) blev helt överlycklig när vi kunde hämta in stora fina kålplantor för någon vecka sedan och börja syra. Nu har vi olika burkar som står och goar till sig i skafferiet. Syra grönsaker är enkelt och nyttigt då vi får i oss goda bakterier när vi äter av detta. Det enda du egentligen behöver är kål, salt, rena burkar och tid. Jag brukar räkna ungefär 1 msk jodfritt salt/ kg grönsak men vill du ha mer exakt mått så ska du beräkna 2% salt av grönsakens vikt.

Syrad vitkål

Ingredienser

1 kg vitkål

1 msk jodfritt salt eller 20 gram salt

Egna önskade kryddor, dillfrön, kummin, chiliflakes eller vad du gillar

Gör så här:

 1. Skölj och dela vitkålen
 2. Strimla den i mindre bitar
 3. Häll över saltet och låt stå en stund
 4. Massera den sedan med rena händerna så den vätskar sig mer
 5. Häll över kryddorna
 6. Tag fram rena glasburkar
 7. Lägg i vitkålen där och häll sedan över den sista vätskan i bunken (se till att den täcks av vätska). Lämna lite 1-2 cm plats i burken så jäsningsprocessen kan ske utan att det pyser över alltför mycket.
 8. Om den inte täcks av vatten kan du också laga till en saltlösning som består av en del vatten och 2 % salt. Så till 1 kg vatten ska du ha 20 gram salt. Koka upp vattnet, håll i saltet och rör om. Låt detta sedan svalna innan du häller det över grönsakerna.
 9. Avsluta med ett kålblad och en sten som håller nere vätskan så att kålen inte möglar.
 10. Förvara burkarna i rumstemperatur med en kompostpåse över sig och öppna/pys burkarna en gång om dagen de 3-4 första dagarna. Låt dem sedan stå kvar ca 3-4 veckor innan börjar äta dem.
 11. Förvara den öppnade burken i kylen.
 12. Syrade grönsaker håller länge en oöppnad burk kan hålla ca ett år medan en burk i kylen håller ca 3-4 veckor.

Lycka till hälsar vi och vår nya kollega!

Ps: Jag har bekymmer med min sida som stänger ner sig ibland, idag har jag ringt supporten och hoppas nu innerligt att detta ska vara åtgärdat.

Trevlig helg!