Tags

, ,

I dessa vinter- och förkylningstider vill man gärna ha enkla men ändå mustiga rätter att tillaga. Paulo Roberto var med i senaste numret av ”Mer Smak” och gav några bra och trevliga recept. Även om jag inte håller Paulo Roberto som min största idol så måste jag ändå ge honom att laga italiensk mat, det kan han.

I helgen testade vi att göra ett recept han rekommenderade, en helt vegetarisk pastarätt med aubergine och paprika som blev väldigt god. Det är en färgrik rätt som ursprungligen kommer från byarna i Neapel. Ett bra tips som piggar upp så här i vintertider och gör att du kan drömma dig bort till sommaren ett tag.

Så här gör du rätten:

Ingredienser

1 liten aubergine

1/2 tsk salt

1 dl valnötter

2 msk olivolja

1 röd paprika, fintärnad

1 rödlök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 torkad peperoncino (eller 1 tsk chiliflakes)

1/2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1 msk olivolja

1 dl torrt vin

50 gram ruccola

Gör så här:

  1. Skär auberginen i små bitar och fördela dem på en lutande skärbräda. Strö över saltet och låt stå och dra i 20-30 min, så att saften dras ut. Torka av auberginen lätt med hushållspapper.
  2. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de får en fin färg och lägg åt sidan. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.
  3. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Lägg i paprika, lök, vitlök och peperocino. Fräs tills löken är mjuk utan att ha fått färg. Salta och peppra och häll över allt på ett fat och lägg över peperocinon.
  4. Hetta upp olja i samma panna och fräs auberginen under omrörning i ca 4 min.
  5. Lägg pastan/spagettin i det salta vattnet och koka någon minut kortare än vad som står på förpackningen (så att det blir al dente).
  6. Vänd ihop alla grönsaker i stekpannan och häll på vinet. Låt sjuda i ca fem minuter. Lägg ner den avrunna pastan i såsen och vänd runt med nötter och ruccola. Smaka av med salt och peppar och servera direkt. Vi toppade sedan rätten med riven parmesan som förhöjde smaken ytterligare.

Supergott minsann.

Lycka till!