Det Naturliga, Mat och miljö

Årskrönika 2020- om lokal mat, musik, natur och handsprit

Hej på er!

Hoppas ni har haft en fin ledighet över jul och nyår.

Jag vet inte när jag kände mig så här utvilad efter ett jullov senast så något positivt har väl den här pandemin ändå haft med sig.

2020 har varit ett omtumlande år för många av oss och för mig har det varit så i dubbel bemärkelse. Vad hände under 2020 i min värld egentligen? Häng med här så får du svaret:

Årskrönika 2020

Efter många års funderande och längtan att ha närmre till släkten så bestämde vi oss för att flytta söderöver. Det här var inget lätt beslut då vi trivdes bra i Småland men vi kände att vi behövde göra något åt våra tankar och funderingar som vi haft så länge. Det valdes mellan Skåne och Blekinge där vi har mycket släkt och vi skrev plus och minuslistor till höger och vänster. Tillslut uppfylldes två drömmar: Bo nära släkten och på en ö med havsutsikt. Detta gjorde att valet tillslut föll på Blekinge och när jag sitter och skriver detta kan jag se vågorna på havet från fönstret. Härifrån är det också närmre att ta sig till släkten i Skåne vilket jag hoppas kunna göra mycket mer framöver när det känns ok att resa igen. Det är också väldigt nära Smålandsgränsen. Är det något jag har märkt under mina tretton (!) år i Småland så är det att ”En del av mitt hjärta kommer alltid slå för dig” som Tomas Ledin sjunger. Det kommer bli resor dit framöver då vi har många nära vänner som bor kvar där.

Jag älskar Småland och jag brukar säga att en bättre ambassadör för detta landskap är svårt att hitta ☺️ Blir saknaden för stor så gör vi bara en resa till sjöarna, maten, skogen och människorna. Jag arbetar fortfarande med placering i Huskvarna och Småland som min roll som landsbygdsutvecklare på Hushållningssällskapet och många av mina uppdrag i företaget är också belägna i denna region. På sikt kommer jag så klart få uppdrag här också men Småland kommer jag inte släppa i första taget ☺️

Att vi dessutom flyttar från ett nyrenoverat hus till en liten gård är också helt orimligt för en del men ser du då ska jag berätta att det är också en dröm vi har haft. Leva enklare, elda i vedspisen, odla mer och på sikt skaffa fler höns och ha ett mindre jordbruk. Även om jag just idag saknar golvvärmen i vårt gamla hus 🙂

Nog om flytten!

Vad har då hänt för Den Naturliga Maten?

2020 var ett märkligt år även här. Många fysiska uppdrag jag hade bokat in i kalendern ställdes in ett efter ett och min nya satsning på Den Lokala Musiklunchen gick helt i stå och gav mig minst sagt några gråa hår. Det var mars 2020 och jag hade inga inbokade uppdrag under våren, sommaren och hösten (!). Året innan hade jag slutat min roll som projektledare för Regional Matkultur Småland (som glädjande har fortsatt växa med fler medlemmar) för att kunna lägga mer energi på Den Lokala Musiklunchen och Den Naturliga Maten. Två aktiviteter som nu stod helt stilla. Personalen i sjukvården är årets hjältar och jag applåderar dem så fort jag kan och har verkligen ansträngt mig för att hålla på restriktionerna så gott jag har kunnat. Jag måste säga att jag tycker det är viktigt att företagare som kämpat för sin överlevnad också får uttrycka sin frustration och ledsamhet i detta. Vi är ju några stycken.

Jag satte mig ner i början av april och tänkte hur gör jag nu? Då slog det mig att om inte folk kan komma till mig och ta del av lokal mat och musik så får jag komma till dem. Jag startade ett koncept som hette: www.denlokalafredagskassen.se där jag på cykel (och i början med en gitarr på ryggen 😅) cyklade ut med lokal mat till företag och privatpersoner. Ett lyckat koncept som genererade i ca 450 kassar med lokal mat till folk i smålandstrakten (gitarren fick dock stanna hemma efter första cykelturen den blev för bökig att ha med). Dessutom uppstod ett samarbete med ett lokalt cykelbud i Jönköping vid namn Re:Group och en lokal fredagskasse lottades ut i samarbete med Sveriges Radio P4 Jönköping och världens barn. Det samlades in över 3000 kr till världens barn och en glad Jennifer utanför Tranås vann den lokala julkassen.

Jag kämpade och slet med att bära backar med närproducerad ost, kött, kombucha, äppelmust, småkakor, bullar mm. Packa om dem, hålla dem kylda för att sedan cykla ut med dem under ca åtta timmar dagen efter. Det var sådan glädje att kunna samarbeta med dessa företag och se hur glada de blev när beställningarna kom samt hur lyckliga kunderna blev när de fick denna fina kasse hemlevererad till sin dörr. Ett win-win koncept helt enkelt.

Jag skulle vilja rikta ett varmt tack till de företag jag har samarbetat med under detta året i Den Lokala Fredagskassen. Nedan ser du alla företag jag samarbetat med under 2020 via Den Lokala Fredagskassen:

Smålands ost

Ebbarps Norrgård

Evelinas kök

Vista kulle fruktodling

Gårdsrosteriet

Byarums skafferi

Gränna knäcke

Gretas te

Yoi Kombucha

Rojos

Hemma på Hult

Brödsmedjan

Senapsfabrikörn

Müslifabriken

Ravelsmarks Gård

Lommaryds Prästgård

It’s a Must

Re:group

18 (!) småländska företag har fått nå ut med sina lokala varor (tjänster) tack vare detta! Jag hoppas inte jag glömt något företag, hojta till i så fall.

Varmt tack för ert samarbete och stort tack till alla er kunder som beställt denna kasse! Det kändes som ett fint avslut att få lyfta så många fina råvaror från Småland via denna kasse och nå ut till ca 450 personer! Det trodde jag aldrig när jag marknadsförde den för första gången!

Nu tar kassen ett uppehåll och mer energi kommer återigen att läggas på sidan här, Den Lokala Musiklunchen samt ett nytt koncept som inkluderar naturen och lokal mat. Det kommer mer information om det framöver. En del lokalproducenter har börjat packa sina egna kassar vilket känns som en väldigt bra grej i dessa pandemitider. Jag hoppas att vi människor fortsatt förstår vikten av att stötta de lokala producenterna vi har omkring oss. Det gör att vi får en större insyn i skötsel samt produktionen (med tanke på den senaste debatten om vanvård på ekogårdar tyvärr) och upprätthåller en levande landsbygd omkring oss som är så oerhört viktigt.

Grattis till dig som tagit dig ändå ner hit i texten. För dig som just har hittat hit säger jag ett extra välkommen och passar på att berätta att mina inlägg inte brukar vara så här långa 😅. En årskrönika är speciell!

Sammanfattningsvis var 2020 året då jag nådde ut med lokal mat på ett helt nytt sätt, bar munskydd för första gången, använde väldigt mycket handsprit, andades mer havsluft, vågade följa en dröm, spenderade mycket mer tid i naturen och insåg att livet är vackert och skört på samma gång.

Nu ser jag fram emot ett nytt år där jag hoppas att ett vaccin gör att vi kan kramas igen och träffa de vi inte sett på länge. Så hoppas jag också att vi håller fast vid naturlig och lokal mat, naturen som vårt andra vardagsrum och musiken som en källa till glädje, tröst och välmående.

Välkommen att fortsätta följa med på min resa med slogan: Det ska vara enkelt att äta naturlig mat”!

Med önskan om en fin helg i denna vintertid, här kommer några vinterbilder från ön

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *