Igår var det Fettisdagen (det undgick väl knappast någon)!
Snön kom också lämpligt igår så att man kunde känna att det var dags för detta vintriga bakverk. Jag brukar vanligtvis baka en ny modell av semmelbulle varje år för att som slutmål någon gång i framtiden komma fram till vilken som är den godaste semlan. Jag har gjort alltifrån rawsemlor, konditorinspirerande semlor till som förra året när det blev en något nyttigare semla bakad på mycket rågmjöl.
Det här är första året på väldigt länge som jag inte har bakat semlor och det beror på att det just nu är det väldigt mycket (milt sagt). Jag kommer berätta mer om detta framöver.
Men bara för att man har mycket omkring sig så går det inte att missa fettisdagen eller semmeldagen som en del säger. Jag lyckades därför igår hitta fyra släta vetebullar i frysen som fortfarande var ok. Till dem gjorde jag en egen variant av mandelmassa som blev väldigt god och vispade grädde till som vi hade hemma.
Det blev helt enkelt en ”Man tager vad man haver semla” som Cajsa Warg hade sagt (även om jag vet att det nuförtiden sägs att det citat inte är helt korrekt citerat). De blev väldigt goda så jag delar med mig av det till er ifall det är fler av er som har släta vetebullar liggandes hemma i frysen men ingen färdig mandelmassa till.
Man tager vad man haver Semla 4 personer
Ingredienser
Fyra släta vetebullar
1 dl mandlar
1-2 tsk rörsocker
1 skvätt vatten
Grädde
Florsocker
Gör så här:
Dela på vetebullarna och ta ut en del av bullinkråmet och lägg det i en djup tallrik
Hacka mandlarna så fint du orkar
Lägg ner dem i en mixer tillsammans med 1-2 tsk rörsocker (beroende på hur sött du vill ha det)
Tillsätt en skvätt vatten
Mixa ihop till önskad konsistens, du kan få den mer eller mindre crunchy (jag använde mig av en stavmixer)
Blanda ut din egen mandelmassa med inkråmet i bullen tillsammans med en skvätt grädde med en gaffel
Vispa upp resten av grädden med en nypa socker
Lägg tillbaka det mandelmassa-inkråmet i bullen i nederdelen och lägg den uppvisade grädden på toppen
Lägg på locket och pudra över florsocker
Servera genast!
Lycka till.