Närproducerat, Odling

Förbered för odling i den sista vintermånaden

Vi är fortfarande i en fin vintermånad och faktum är att det är sportlov här nästa vecka MEN tro det eller ej; Till och med jag som är en utpräglad vintermänniska börjar känna mig redo för våren. Vi har haft en helt fantastisk vinter här nere i år. Kunnat åka skridskor på havet, skidor i skogen och snön låg i nästan tre veckor. Dessutom avslutade vi januari med en fin vintervecka i Branäs med vänner för några veckor sedan så nu kan det faktiskt få bli vår. Snögubben barnen byggde har fått det lite tufft det sista som ni ser nedan.

Idag var det en aning vår i luften och även om man inte ska tro att det kommer gå spikrakt till våren nu så är det trevligt att börja förbereda för det när den väl kommer. Vi brukar ha som mål att ta fram fröer och planera för odlingen under februari månad. Hinner vi börja fixa till jordbäddarna är det bra men det brukar annars fixas i mars då vi även börjar förgro plantor. Planering hör februari till och planering är bra när man väl får till det för det är lätt att glömma hur vad och var man tänkte odla någonstans längre fram.

Vi tog därför idag fram våra fröer och de små påsarna med biokol från Nuntorpsgård (som jag fick på ett studiebesök där) och började rita upp en skiss för hur vi vill att odlingen ska se ut i år. Mer av potatis, morötter och kål och mindre av ”småplock” som vi kallar det, det vill säga rädisor mm. Det är också väldigt gott men förra året hade vi så otroligt många olika sorter så vi kände att det blev svårt att ta hand om allt. Vi får väl se om vi lyckas hålla oss till denna plan i år men nu är den satt i allfall 🙂

Vad siktar du på att odla i år? Trevlig söndag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *