Mat o Musik, Mat och Hälsa, Mat och miljö

Månadsbloggen och Earth Hour

Solen skiner och den första vårmånaden är här! Även om vintern varit den varmaste på 56 år här i Jönköping (!) så är det ändå alltid skönt att vända blad och välkomna våren. Ljuset återvänder, odlingssäsongen närmar sig och kaffekoppen på altanen känns inte alltför långt bort.

Jag har som ni förstått haft mycket omkring mig den senaste tiden och har därför bestämt mig för att introducera ett nytt koncept som jag kallar: Månadsbloggen!

Månadsbloggen innebär att jag kommer blogga en gång i månaden istället för en gång i veckan framöver. Det kommer att vara anpassat till den säsong som gäller och jag kommer ge er tips därefter. Vad som är bäst att plantera ut i trädgården just denna tid, vad som är läge att gå ut och leta efter i skog och mark och vilka recept som är i säsong denna månad för att nämna några exempel. Jag tror att det här kommer bli mycket bra. Det är fortfarande under Den Naturliga Maten jag bloggar med samma koncept att ta tillvara det som finns nära. Till detta kommer det läggas ytterligare en parameter som riktar in sig på säsongen och vad den har att erbjuda. Exakt hur blogginlägget kommer var upplagt får ta form efter hand.

Det här gör också att jag får mer tid att lägga på musiken och Den Lokala Musiklunchen som jag också arbetar med. Där kombinerar jag lokal mat med lokal musik. När i månaden blogginlägget publiceras är det ingen som vet så ni får gå in och kika lite då och då 🙂

Vad händer då i mars månad?

I mars välkomnar vi våren precis som jag skrev i början och nu är det perfekt att börja förgro det du ska plantera ut i trädgården längre fram.

Sätt dig ner och fundera på vad just du vill skörda i sommar och se efter vilka fröer du kan få till dig på olika sätt genom byteshandel eller inköp.

Det är också hög tid att starta igång din Bokashi-kompost igen om du har haft den vilande under vintern. Starta igång din jordfabrik och gräv ner den i dina odlingslådor när frosten släpper.

I matväg är det fortfarande rotfrukterna som du behöver var kreativ med. Ett av mina favoritrecept är potatis, morötter, rödbetor och lök i ugn. Dela i klyftor, ringla över olja, salt, peppar, paprika eller någon annan krydda du uppskattar och ta dig en titt i köksträdgården. Kanske har det (på grund av den milda vintern) redan börjat titta fram någon kryddväxt du sparat från förgående år i rabatten. Toppa då med den och sätt in allt i ugnen på 200 grader i ca 1-1,5 timme. Servera med kött, fisk, bönor eller något annat proteinrikt som du önskar.

Nu i mars månad ska mitt band Echo Sound Sisters spela på Earth Hour på Kvarteret Ödlan den 28/3 kl. 20.30-21.30. Innan vi spelar kommer Joel Melin som varit meteorolog på SVT (och som bakar otroligt goda knäckebröd i Gränna) föreläsa om mat, klimat och hälsa vid 19.00. Boka in denna kväll och kom ihåg att släcka ner hemma innan du åker. Det kommer att blir riktigt bra!

Jag önskar dig en fortsatt fin mars månad!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *