Det Naturliga, Vegetariskt

Våren, omelett och Corona

APRIL 2020

Var det någon som blev lurad igår den första april?

Tänk om hela den här Coronakarussellen hade varit ett aprilskämt, så skönt det hade varit. Så är det ju tyvärr inte som ni känner till. Jag läste inlägget jag skrev för en månad sedan och där nämnde jag inget om Corona. Då förstår man hur snabbt det här har gått. På mindre än en månad har smittspridningen ökat markant, människor har dött av viruset, system har kollapsat och företag har gått i konkurs. Det har varit en bister tid ett tag nu, milt sagt. Alla mina uppdrag med ”Den Lokala Musiklunchen” och andra uppdrag jag hade med företaget i vår försvann efter införandet av en maxgräns på 50 personer som får vistas tillsammans. Möjligen har jag event i maj men det bygger på att vi kan vara ute i så fall och att smittspridningen inte ökar eller att det kommer några nya direktiv från Folkhälsomyndigheten. Rimliga beslut helt klart men ändå trist så klart.

Ändå sitter jag inte i klistret, jag arbetar även som landsbygdsutvecklare på Hushållningssällskapet även om jobbet där också påverkas av Corona. Mina tankar går främst till andra företagarkollegor i branschen som måste varsla, stänga igen eller till alla er som förlorat en nära anhörig i det här.

Det som är positivt att se nu är alla fina engagemang som växer fram. Människor som hjälper varandra på olika sätt, butiker som håller meröppet för pensionärer, företag som lägger om sin produktion för att göra munskydd och annan skyddsutrustning som det råder stor brist på just nu.

Jag som brinner för den lokala maten vi har runt omkring oss uppmanar alla att handla ännu mer lokalt nu i dessa tider. Jag har pratat med lokala producenter som precis som många andra upplever en väldigt svår tid just nu. Deras produkter som i första hand har funnits på hotell och caféer handlas inte längre på grund av att det inte kommer folk dit. Även om ICA, Axfood och Coop nu har gått ut med att de ska göra det lättare för lokalproducenter att få en plats på deras hyllor så tar det tid innan det är satt i system och under tiden behöver vi vanliga invånare stötta dem. Härom dagen var jag ute och tog en lunch med en kollega på en restaurang i stan som jag vet värnar om lokala producerad mat, jag stödköpte godis i en av stans bästa lokala godisaffärer och igår köpte jag en takeawayfika- kasse från Landhs konditori Kroatorpet i Huskvarna. Citatet: ”Vill du handla av din lokala butik imorgon behöver du stötta dem idag” är mer aktuellt än någonsin.

OK, nog om Corona.

Vad händer annars för härligt i April? Vad kan vi laga mat av, vad har börjat växa i naturen och vad kan vi själva plantera?

April är för mig primörernas och påskens tid. Även om det just nu är ganska kallt ute så blir det både varmare och ljusare allt eftersom. Då finns det möjlighet för smaskiga primörer att titta upp ur jorden.

Det första som tittade upp i vår odlingslåda var stjälken på vitlöken som vi hade glömt att vi planterade i höstas 🙂 . Så gott att klippa av ett gäng stjälkar och blanda i salladen.

Vad du kan göra i april

  • Plantera om de frön du satte i mars som förhoppningsvis börjat gro i dina krukor (hög tid för mig, se bild)
  • Plantera ut sallad, persilja, gräslök och basilika i en varmbänk eller växthus
  • Fortsätt att mata din Bokashi
  • Lägg ut bokashin i täckta odlingslådor och fyll på med jord för att starta din egen jordfabrik
  • Gå ut i skog och mark och leta späda skott i form av fyrklöver, maskrosblad och granskott (obs fråga markägaren innan du tar granskott) och förgyll salladen med.

Mat

  • ÄGG – i förrgår la våra höns det första ägget för säsongen! Vi blev så glada, tänk nu börjar äggsäsongen på allvar. Pannkakor, äggröra, kokta ägg till påsk men framförallt en våromelett med färsk spenat, vitlöksgräs och ost är det första jag kommer att tänka på nu. Här kommer ett recept på en god våromelett:

Sofias våromelett

3 ägg

2 msk standard mjölk

1 dl riven prästost

1 krm samabolek

1 krm stark senap

timjan, salt och peppar

Färsk svensk spenat

vitlöksgräs

1 röd lök

1 riven morot alternativt en förpackning svarta bönor

Gör så här:

Blanda ägg, mjölk, riven ost och kryddor

Hacka rödlöken tunt tunt

Dela spenaten med händerna

Riv moroten tunt/ häll av vattnet från bönorna och skölj av dem

Lägg smör och olja i en stekpanna

Stek lök och morötter en stund

Häll i äggsmeten

Låt den stekas några minuter innan du lägger i de andra ingredienserna

Stek allt på medelvärme tills äggsmeten har fått fin färg

Stjälp upp och servera direkt med färsk timjan på toppen

Lycka till och ha en fortsatt fin Aprilmånad!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *