Soppor

Soppornas högtid

Det är kallt, det är vinter, det är snö och det är soppornas högtid.

Denna årstid smakar soppa som allra bäst tycker jag. Det är ju egentligen aldrig fel med en skål soppa men det finns något i motsatsen varmt och kallt som gör det extra gott. Dessutom finns det ju oändligt många soppor och du kan variera dem helt efter tycke och smak.

Igår var det Kapsylmiddag här hemma och jag hade gjort en tomatsoppa på färska och konserverade skalade tomater. Den innehöll också gul lök, vitlök samt tomatpuré, buljong, crème fraîche, salt, peppar och färsk basilika. Soppan toppade jag sedan med grekisk tjock yoghurt och en aning färsk riven pepparrot samt serverade gott surdegsbröd till. Det blev succé och vännerna åt så det stod härliga till. Receptet kommer från en av mina favoritkockböcker som heter ”under valnötsträdet” och är skriven av Anna Bergenström och Fanny Bergenström. Där finns många härliga recept och denna krämiga tomatsoppa blir alltid bra.

Här om veckan gjorde min man en jordärtskockssoppa som också blev väldigt god. Den toppade jag med rostade pumpa- och solroskärnor (som ni ser på bilden nedan), ringlade olivolja över och adderade två Fincrisp. Förutom dessa båda goda soppor finns det också spenatsoppa, morotssoppa, grönkålssoppa, fisksoppa med saffran, kycklingsoppa, grönsakssoppa och potatis- och purjolöksoppa med mera. Jag skulle kunna ge många fler exempel. Hur som haver så är soppor helt rätt i denna årstid. Dessutom är det billigt och ofta klimatsmartmat eftersom du i princip kan göra en soppa på de rester du har hemma i kylen.

Så inventera din kyl och fundera på vilken soppa du ska ta dig an i afton och glöm för allt i världen inte toppingen.

Trevlig soppkväll!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *