Vad hände med den stora solrosen jag köpte under majsplockningen?
Jo, jag plockade ut alla solrosfrön varsamt och la dem i saltlag över natten för att morgonen därpå rosta dem i ugnen till goda snacks! Se recept nedan.
Visste du att solrosfrön innehåller en mängd nyttigheter så som folat och magnesium men också andra nyttiga vitaminer som E-vitamin, järn och zink. Inkludera dem gärna osaltade i din matlagning (max två matskedar per dag är rekommendationen). Vill du göra goda snacks av dem så gör du så här:
Rostade och salta solrosfrön
- Lägg dina solrosfrön i en skål och täck dem med vatten
- Tillsätt 1/3 dl salt på 3 dl solrosfrön (jag följde först ett recept där det tillsattes 1/3 dl salt per 1 dl solrosfrön men det blev på tok för salt för mig)
- Låt detta stå över natten
- Häll av vattnet med hjälp av en sil och lägg solrosfröna på en plåt med bakplåtspapper
- Sätt ugnen på 150 grader
- Rosta dem i ugnen i ca 30 min, blanda runt då o då
- Tag ut och låt svalna
- Klart!
Ät som snacks eller garnera en sallad med dem (tänk dock på att de innehåller en hel del salt)
Lycka till!