Tags

, , ,

Jag har länge funderat på det här med inkokt lax. Jag träffade en kvinna som pratade varmt om detta och så var jag på ett julbord där de serverade inkokt lax med en annorlunda kryddblandning som smakade väldigt gott. Jag har ätit inkokt lax flera gånger men inte riktigt reflekterat över det, mer än att det är gott.

Igår hade jag en halv laxsida som jag skulle göra något spännande med. I vanliga fall så sätter jag in den i ugnen med ringlad olja och smör över. Möjligtvis så pressar jag en vitlöksklyfta eller två också för att förhöja smaken och kryddar med örtkryddor, salt och peppar. Det är gott absolut men igår kände jag för att göra något annorlunda.

Jag tog fram min gamla kokbok (så härligt det är att bläddra i gamla kokböcker förresten) och slog upp inkokt lax. Där fanns ett recept där du värmer upp en liter fiskbuljong på spisen för att sedan hälla den på 1 kg färsk lax. Laxen har du lagt i en långpanna/ugnsform med skinnet uppåt. Därefter täcker du laxen med ugnsfolie och sätter in den mitt i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.

Till laxen gjorde jag blomkålsstomp. Då tar du helt enkelt ett blomkålshuvud (finns fina i affären nu) som du tvättar och kokar tills det är mjukt. Mosa det sedan med en press av något slag. Tillsätt önskad mängd grädde, smör, salt och peppar och mixa den sedan med en stavmixer om du vill ha den helt slät.

Servera rätten med citron/lime och en sallad.

Det ser kanske inte mycket ut för världen men så gott det är!