Tags

, , , ,

Det är galet vad märkliga tillsatser det finns i helt vanliga korv- eller hamburgerbröd! Vi har köpt och köper det också ibland men här om dagen läste jag ordentligt på baksidan och det är så synd att de måste innehålla så mycket bös (skräp) som man säger i Småland. Tanken att de inte ska mögla och att man ska kunna ha dem länge är bra men frågan kvarstår ändå om det måste tillsättas så mycket konstigheter i dem. Då känns det bättre att frysa in dem för senare upptag.

Vad är tillexempel invertsocker? Det kanske ni vet men jag var tvungen att kolla upp. Det är tydligen en blandning av glukos som är druvsocker och fruktos som är fruktsocker. Det bildas genom en spjälkning eller hydrolys av vitt socker. Det låter onödigt och onaturligt för kroppen om du frågar mig.

Så hur gör man Rediga korvbröd?

Ja, det är inte så svårt men kräver som vanligt lite tid och tålamod, så här gör du:

Rediga Korvbröd

Det här behöver du

25 g  färsk jäst
2 1/2 dl mjölk
50 g smör
1/2 tsk salt
1 krm timjan/rosmarin
ca 5 dl vetemjöl
1 ägg
Linfrön och sesamfrö
Så här gör du:
1. Smula ner jästen i en bunke
2. Värm upp mjölken till 37 grader
3. Slå mjölken över jästen så den löses upp
4. Tillsätt smöret, salt och timjan så att allt löses upp
5. Ha i mjölet och arbeta ihop till en bra deg
6. Ta upp degen på ett bakbord och arbeta samman den väl
7. Sätt ugnen på 225 grader
8. Låt den jäsa under bakduk i minst 40 min gärna mer
9. Rulla ut degen till ca 10 lika stora bollar som du sedan formar till korvbröd
10. Lägg dem på en baguetteplåt eller vanlig plåt och låt jäsa ca 30-40 min till
11. Pensla dem med ägget och strö över linfrön och sesamfrön
12. Sätt in dem mitt i ugnen i ca 10 min (håll koll så de inte bränns)
13. Ta ut & låt svalna
14. Servera med finkorv och frys in bröden du inte äter till senare tillfälle
Mycket godare och bättre faktiskt!
Lycka till!