Mat och miljö, Matdebatt

Resursslöseri

Idag när jag skulle handla i en av de stora matbutikerna här i kring så rensades det ut bland frukten.

Jag blev helt chockad när jag såg att det var fullt ätbar frukt som slängdes ner i kartongen och kastades. En och annan skavank fanns kanske men annars var frukten fullt ätbar och fin (!). Jag måste säga att jag blir uppriktigt ledsen när jag ser detta ske. Jag hörde om det fanns någon rabatt på denna frukt eftersom den ändå skulle förgås men det fanns det inte.

Vad skickar det för signaler till oss konsumenter? Jag tror inte det får oss att slänga mindre precis.

Det här är en viktig fråga för mig eftersom den mest klimatsmarta maten är den vi äter upp. Det är 10 ggr bättre att äta upp maten än att göra biogas av den. Jag tror många med mig gärna hade köpt billigare produkter som på ytan inte hade det perfekta utseendet men som smakar lika gott för det.

Hur får vi matbutiker att slänga mindre? I restaurangvärlden vet jag att det redan finns bra och fungerande modeller och varför kan vi inte bara göra som i Frankrike där det är lagstiftat och förbjudet att slänga mat.

Ett mycket bra intiativ i en värld där FN just larmat om svält i vissa delar av Afrika igen. Ibland är det så skevt här i världen och vi som vill ha en förändring i denna fråga för hjälpas åt för att påverka politikerna och branschen.

För att slänga fullt ätbar mat är ett riktigt resursslöseri!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *