Närproducerat

Mathantverksfokus med Eldrimner på Timjan

Igår var jag på konferens kring mathantverk på Café Timjan som Eldrimner höll i. Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk i Sverige. De är stationerade i Jämtlands län men hjälper företagare som sysslar med mathantverk med kurser, utbildningar, rådgivning med mera runt om i hela Sverige och även i Norden.

Det var ett fullspäckat program med bland annat mathantverkare från Jönköpings- och angränsade län som ville veta mer om deras verksamhet samt nätverka med andra mathantverkare. Där fanns också en del myndighetspersoner på plats som ville höra vad mathantverkare vill ha hjälp med samt vi andra matintresserade. Självklart var jag även där för att representera Regional Matkultur Småland ihop med Stefan. Jönköpings län kommer vara ett av fyra fokuslän för Eldrimner i år vilket innebär att det kommer satsas lite mer på just våra lokala mathantverkare under 2017.

Jag måste säga att jag uppskattar Bodil och Anniguns driv kring det lokala mathantverket. Det ligger mycket möda och hårt arbete bakom ett mathantverk och det var roligt att höra hur de arbetar för att uppmärksamma och stödja dem som håller på med det. Jag förespråkar matlagningen från grunden och helst med så få tillsatser som möjligt så självklart var det också intressant att få lyssna till de olika föreläsarna som var inbjudna för att prata om allt i från kvalitet på olika mjölsorter till vikten av rätt djurvård och temperatur vid tillverkning av tillexempel charkprodukter. Leif från klippan som pratade om chark och charkprodukter gav oss dessutom ett köttbullsrecept som tydligen ska slå alla andra så det måste testas framöver här.

Dessutom hade Christina och hennes man Vincent fått det så trevligt på Café Timjan och vi blev serverad högklassig mat av kockarna på Eldrimner som hade skapat en fyrarätters meny bestående av lokala råvaror till oss!

En trevlig konferens där nya kontakter knöts, bra information kommunicerades och väldigt god mat serverades.

Tack för denna gång gänget på Eldrimner, jag hoppas vi ses igen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *