Tags

, , ,

Hej på er!

Nu är jag tillbaka efter tre veckors ledighet och det är bara att erkänna att det varit skönt med lugnare dagar och många bad. Däremot har den onaturliga värmeböljan inte varit något för mig. När temperaturen passar trettiograders-sträcket så blir jag mest slö och orkeslös och tycker till och med det är för varmt i skuggan.

Det känns ju tråkigt att klaga över värmen då den äntligen kom men något är uppenbarligen fel med klimatet när gräset färgas brunt, det brinner i torra skogar och träden börjar få gula löv i mitten av juli. Fler forskare pekar på att det är klimatförändringar som är orsaken till denna extrema värmebölja och torrperiod. De säger att det också kommer att bli vanligare framöver.

Jag är en hoppfull person och tror fortfarande att vi kan vända denna negativa klimattrend men att vi VERKLIGEN måste börja kavla upp armarna och ta viktiga beslut nu för att sätta den ”gröna klimatbollen” i rullning. Jag har själv några personliga mål som handlar om att minska mina koldioxidutsläpp där bland annat transporter är inblandat. Innan flyget har hittat ett miljövänligt bränsle behöver vi helt enkelt dra ner på våra flygresor tillexempel. Jag själv har tagit beslutet att endast flyga max en gång per år tills flyget har hittat ett bättre bränsle.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något och vår kollektiva kraft är stor. Så se över dina vardagsrutiner och se hur du kan minska dina klimatutsläpp. Transporterna är det främsta men maten påverkar också. Att välja närproducerat och att minska på sin köttkonsumtion kan göra mycket för miljön. Många har stöttat svenska bönder nu under torkan, jag hoppas denna trend fortsätter även när regnet kommer tillbaka.

En vecka av semestern spenderades i fjällen. Där fanns det fullt med hjortron och blåbär. Det blev många dagsvandringar med en termos kaffe och ett gäng mackor i ryggsäcken. En fin vecka i en härlig miljö.

Äta ute i naturen är fortfarande en av de saker jag uppskattar mest och det är något som min blogg Den Naturliga Maten också vill inspirera till. Det går ju inte att bli annat än glad när man hittar det här i naturen efter en kortare promenad. Det skulle jag vilja att fler generationer får uppleva istället för bär som torkar på grund av för lite regn. Så kavla upp ärmarna och se vad du kan ändra inom områdena Bilen, Biffen, Börsen, Bostaden och Flyget för att bidra till en bättre miljö!