Matdebatt, Närproducerat

Stötta våra bönder i torkan

Hej på er!

För två dagar sedan kom här ett välbehövligt regn. Vi fick 7 mm och jag gick ut och gjorde regndansen. Det var så välbehövligt och naturen fick sig en mikropaus i torkan som nu råder. Luften blev genast också mycket friskare.

Detta är dessvärre bara en liten mängd av vad som egentligen behövs på grund av den långvariga torkan. Våra svenska bönder sliter och dras nu med stora bekymmer inför de kraftigt minskade skördarna. De kommer inte att ha foder till djuren framöver och många har redan börjat införa nödslakt på djur tyvärr. De ser helt enkelt ingen annan utväg. Tack vara mitt arbete med Regional Matkultur Småland har jag ofta kontakt med lokala lantbrukare och regnet har sedan länge varit ett stort samtalsämne. Därför är det inte konstigt att åtgärder nu måste tas mot denna långvariga torka.

Det här med extrema väderförhållande på grund av klimatförändringarna är något som vi kommer få räkna med framöver menar forskarna och Sverige behöver anpassa sig till det. Vi kan inte längre ligga kvar på en självförsörjningsgrad (inom mat) på 50%. Den siffran kommer vara kraftigt reducerad i år på grund av torkan och jag hoppas politikerna vaknar upp och ser att denna fråga måste prioriteras nu (det är något som vi i branschen flaggat för länge). Det är inte torka enbart i Sverige utan på många andra ställen ute i Europa och vi kan inte räkna med att européerna ska försörja oss med mat när de själva har det tufft. Det finns många möjligheter här med tillexempel marker som står orörda, människor som vill komma i arbete och landsorter som vill blomstra igen. Då gäller det att gå från snack till verkstad och det hoppas vi på inför valet 2018.

Det som gör mig glad är att se är det kollektiva ansvar som vuxit fram i denna kris. Kommuner som går in och erbjuder bönder att bruka deras mark, privatpersoner som hör av sig med markbitar som kan användas till foder också vidare. Så vad kan du göra om du inte äger mark som du kan tänka dig att arrendera ut?

Jo, köp svenskt kött just här och nu. Bunkra, frys in och lägg på grillen.

Det är nämligen fullt på många slakterier och kan vi svenskar se till att köpa mycket svenskt kött just nu så kan omsättningen på det svenska köttet öka och fler djur kan bli till föda istället för kadaver. Dessutom är det bra för dig ur ett ekonomiskt perspektiv, i höst kommer priset på svenskt kött säkerligen stiga med många procent på grund av bristen.

Viktiga men bra råd så här i sommarvärmen. På tal om sommarvärme så ska jag själv nu gå på semester. Några välbehövliga veckor av sol, bad (förhoppningsvis en del regn då också) och avkoppling.

Jag tar en digitalsemester som jag gör minst en gång varje år och det gör gott för både kropp och själ har jag märkt.

Ha nu en fin sommar och kom ihåg att köpa svenskt kött att lägga på grillen!

Hasta la vista// Sofia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *