Bär, I Naturen, Mat och Hälsa, Mat och miljö

Alla bär på en gång

Den här extrema sommarvärmen har gjort att många bär mognar samtidigt nu. Allting är väldigt tidigt i år och jag tror aldrig jag har varit med om att man kan plocka jordgubbar samtidigt som blåbären är mogna i skogen (!).

Jag tycker inte om denna utveckling och känner att något är ju uppenbarligen fel med årstiderna när det ser ut på detta vis. Biodlarna är oroliga för om det kommer finnas någon mat kvar till bina i slutet av sommaren. Detta eftersom nästan allt blommar samtidigt och under väldigt kort tid på grund av värmen. Jag längtar verkligen efter regnet nu och hoppas det kommer snart både för naturen, djuren, bönderna och den egna svalkan.

Men det går inte att hänga läpp allt för länge för att bären mognar samtidigt utan gör istället upp en ”bärplan” som känns rimlig utifrån din egen kapacitet. I en bärplan kan du prioritera de bär du gillar mest först och sedan ta de andra efter hand. För oss är jordgubbar i frysen ett måste precis som blåbären, därefter kommer tillexempel hallon och vinbär.

Dessutom behöves det inte så stora mängder för att känna sig nöjd. Det kan egentligen räcka med bär till en stor blåbärspaj ute på altanen i sommar eller en påse egenplockade jordgubbar till morgongröten i höst.

En stund ute i skogen med bärplockaren i handen är dessutom en hälsovinst för både kropp och själv. Så dra på dig stövlarna och plocka efter förmåga vet´ja och när du kommer hem sedan kan du lyxa till det med denna goda:

Jordgubbssmoothie

2 dl färska jordgubbar

1,5 dl mjölk

2 dl fil

1 mogen banan

Mixa och servera i glas med färska jordgubbar på toppen.

Glad bärsommar!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *