Mat och miljö, Matdebatt

Gastronomiska Samtal och en Sopmiddag

Igår kom jag hem från Konferensen:

Gastronomiska Samtal som Hans Naess och Mathias Dahlgren bland annat anordnar. Det är en två dagar lång konferens i Nyköping där de främsta kockarna, matproducenterna, livsmedelsproducenter samt matentreprenörerna samlas.

Jag och Stefan från Regional Matkultur Småland samåkte dit tillsammans med Anna från Smålands turism och temat detta året var ”Det Goda Skiftet”. Vilket innefattar proteinskiftet, kulturskiftet, stadsskiftet samt kvalitetsskiftet utifrån ett miljötänk.

Två dagar med givande samtal om mat, mat, mat och mat i olika sammanhang. Jag har lärt mig massor och tagit del av den senaste forskningen inom området.

Dessutom avgjordes Matverktävlingen där mathantverkare från olika landskap tävlar med en ny specifikt framtagen produkt för just det landskapet. Från Småland var det Kajsa Leander som tagit fram en väldigt smakrik och god dryck vid namn ”Jordbubbi” som är en nyttigare variant av läsk eftersom inget tillsatt socker finns i den. Dessutom är den tillverkad av småländska äkta jordgubbar.

Vann gjorde ”Slaktarens hemlighet”. Ett företag från Örnsköldsvik som tagit fram en tidigare outnyttjad slaktdetalj från grishals som förädlats med björkspånsrökning. Kött från glada grisar med en slutprodukt som bara smälte i munnen.

Tisdagskvällen avslutades med en galamiddag på mat från Sopköket

Med överblivna råvaror som de fått in kvällen innan samt samma dag skapade de en god och smakrik middag till ca 150 konferensgäster. Imponerande!

Tack Hans Naess och gänget för denna gång, nu har jag fått mycket ny inspiration!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *