Tags

, , ,

Visst har ni koll på att gurkmeja är en supernyttig krydda?

Det brukar pratas om mat som motverkar att inflammationer bildas i kroppen. Inflammationer som pågår under en lång tid i kroppen kan skapa olika välfärdssjukdomar så som depression, diabetes typ 2, astma, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer med mera. Många experimentella studier har dock visat att ämnen i mat och dryck kan ha en antiinflammatorisk effekt och den maten är därför extra bra att äta.

Gurkmeja är ett exempel på en sådan krydda som anses ha förmågan att motverka inflammationer i kroppen. I en studie har det till och med framkommit att ansvariga tyckte att gurkmejan borde ta steget bort från köket in till kliniken. Detta på grund av dess starka antiinflammatoriska effekt. I Indien är denna krydda vanligt förekommande i matlagning och något vi här i norden borde lära oss mer om. Det finns till och med forskning som säger att gurkmejan har hämmande effekt på vissa cancertyper. Denna information har jag hämtat från den informativa boken: ”Läkarens guide till den NATURLIGA SUPERMATEN” som är skriven av läkaren Helena Nyblom.

Jag försöker använda så mycket gurkmeja som möjligt i min matlagning men jag ska villigt erkänna att den lätt glöms bort eftersom det inte finns någon vana i att använda den. Därför har jag nu hittat ett knep för att använda den mer; Jag kryddar mina såser med den.

Här om dagen stekte vi MSC-märkt torskrygg med kokt potatis och en bechamelsås med en extra touch av gurkmeja. Den blev väldigt god och fick ett färgglatt utseende. I min sås hade jag ca 0,5- 1 msk gurkmeja. Resultatet ser du nedan och dagens tips är alltså: Använd mer hälsosam gurkmeja i din matlagning!