Tags

, , , , ,

Snart är det advent och äntligen går vi in i december! Det tänds stjärnor och ljusstakar i fönsterna och människor blir lite gladare igen. Har inte november varit extra mörk i år? Jag läste någonstans att Småland var det landskap som hade fått minst soltimmar denna månad i år. Det kan ju ha med saken att göra. Jag tycker att november är en svår månad, så svår att jag till och med skrivit en låt om den. Det är något fint i det grå och lugna men det får inte vara alltför länge.

Något som däremot kan höja stämningen är lussekatter. Ni som följt mig vet att jag älskar lussekatter. Precis som med semlor (som för övrigt också är en personlig favorit) så brukar jag varje år försöka mig på något nytt recept. I år fick de råg i ryggen och sötades med honung och öven lite socker då de förra året inte smakade tillräckligt sött. Då användes det enbart honung i receptet. Jag tyckte de blev väldigt bra och lite mer att tugga på. Vad tycker du? Varsågod att testa och kom ihåg att ta en fikapaus under tiden för bra saker tar sin tid.

Lussekatten med råg i ryggen ca 35 st

Ingredienser

5 dl mjölk

1 gram saffran (kom ihåg att köpa schysst producerad saffran!)

50 gram jäst

150 gram smör

1/2 tsk salt

1 1/2 dl honung

1/2 dl socker

1 ägg

5 dl grovt rågmjöl

10 dl vetemjöl

1 dl russin

1 uppvispat ägg att stryka på strax innan ugnen

Gör så här

Värm mjölken till 37 grader

Smula sönder jästen i en bunke eller assistent

Mortla saffranen med lite mjölkblandning, socker & ev. lite sprit för att få ut maximal smak

Häll över mjölken över jästen och jobba ut tills jästen löst sig

Häll den mortlade saffranen, mjöl, salt, honung, socker och ägg över jästblandningen

Arbeta runt tills degen släpper från bunken.

Lägg en bakduk över och låt den jäsa i en timme.

Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och jobba ihop den med händerna.

Forma 35 bitar som du sedan konstnärligt eller icke konstnärligt formar efter tycke och behag.

Låt jäsa minst 30 minuter till på en plåt under bakduk.

Sätt på ugnen på 225 grader under tiden de jäser.

Placera russinen i bullarna där du vill ha dem.

Pensla sedan med uppvispat ägg.

In med bullarna mitt i ugnen i ca 5-10 min.

Håll koll så du inte bränner dem.

Tag ut, låt svalna och servera med ett glas kall mjölk!

Hurra, novembermörkret är som bortblåst 🙂

Ha nu en fin första advent!