Tags

, , , , , ,

Har du precis som jag en bunt saffranspaket över efter julhelgerna?

Du trodde att du skulle baka en extra sats saffransbullar, göra den där saffranskakan eller saffransbiscottin du planerat men se så blev det inte.

Perfekt! Då har du huvudingrediensen till en av vinterns godast soppor i skafferiet.

Här får du receptet på en av mina favoritsoppor nämligen:

Fisksoppa med saffran

Ingredienser

300 gram lax

350 gram sejfilé

1 purjolök

150 gram handskalade räkor (välj av fin kvalité och MSC-märkta precis som fisken)

2 dl vatten

1-2 vitlöksklyftor

2,5 dl vitt vin

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk

1 dl crème fraiche

1-2 paket saffran (beroende på hur mycket saffransmak du vill ha)

3 msk fiskfond

rapsolja

salt

peppar

ev. basilika eller någon annan färsk örtkrydda

Gör så här

  1. Skär fisken i 3 cm stora kuber
  2. Hacka purjolök och vitlök och fräs det försiktigt i oljan
  3. Tillsätt grädde, mjölk, vatten, vin, kryddor och fiskfond och låt det koka i ca tio minuter
  4. Lägg i fisken och koka upp och sjud sedan i ca 5-10 minuter tills fisken är klar
  5. Lägg över de handskalade räkorna, en klick crème fraiche, basilika och eventuellt syrade morötter.
  6. Servera med surdegsbröd
  7. Mums!

Har du fortfarande saffran över?

Gör då saffransglass till dessert. Så här:

Saffransglass 4 port

Ingredienser

4 dl frusna bananbitar

1-2 påsar saffran (efter smak)

2 msk nötter

Gör så här

Mixa bananerna och tillsätt saffran

Hacka nötterna

Lägg upp glassen i dessertskålar

Toppa med nötterna och servera direkt!

För efter fisk kommer glass, det är sen gammalt 🙂

Lycka till med din saffransmiddag.

En helt perfekt helgmiddag skulle jag säga!