Mat och miljö

Organisera mera i skafferiet

Januari hej och hå.

Det kanske inte är den mest spännande månaden på året och speciellt inte i år när snön lyser med sin frånvaro MEN det finns några saker som är väldigt bra med januari. Förutom att ljuset återvänder sakta men säkert så finns det ofta en ”rensa ut huset på saker lust” hos många av oss vid den här tiden på året.

Ta tillvara på den och gå igenom dina saker och passa på att organisera dem. Det är först när vi vet vilka saker vi har som vi kan ta beslut om vad vi ska göra med allt. Jag har en tudelad känsla till det här med att organisera. Jag kan vara rätt slarvig ska erkännas men mår helt klart bäst när jag har koll på grejerna. Därför brukar jag försöka ta tillfället i akt att under januari inventera och organisera bland prylar, kläder och även i skafferiet.

Jag brukar jobba utifrån den välkända fyrsteg-sorteringsmodellen. Som bygger på:

  1. Sälja
  2. Skänka
  3. Laga
  4. Slänga

Den här modellen är perfekt när det gäller saker och kläder. När det gäller skafferiet brukar den skalas ner till en två-stegsmodell där laga (laga upp råvaran) och slänga är de mest aktuella punkterna. Ibland kan jag faktiskt också ge vidare något som fortfarande inte blivit gammalt och som vi inte använt (som en chutney eller liknande) men ofta använder vi det mesta vi har i matväg så det brukar mest vara att vi faktiskt glömt bort några saker som blivit för gamla.

En sak som underlättar det här organiseringsarbetet mycket är vår Dymo eller märkmaskin. Den gör att vi enkelt kan skriva ut och sätta datum på förpackningarna för att veta vad de innehåller och se hur länge de varar. En dymo finns i olika butiker och gör organiseringsarbetet mycket enklare.

När man gör den här sorteringen får man också en känsla av vad som används och vad som inte används. Något som kan vara värdefullt att ha med sig i bakhuvudet under resten av året.

Det svåraste är helt klart att komma igång om du frågar mig. När man väl är igång så brukar det vara rätt kul och samtidigt väldigt befriande. Det är skönt att bli av med saker du inte använder.

Så jag brygger mig mer kaffe och sätter igång att Organisera Mera!

Hoppas du blev inspirerad att göra detsamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *