Tags

, , , , ,

Lussekatt med surdeg

Hej! Nu är herr Alriksson tillbaka igen med ett inspel 😊. Lussebullen är lika helig i december som semlan i februari/mars eller jordgubbstårtan i juni. Hemma blir det ofta olika recept år från år i jakten på den ultimata bullen. Oftast (och med oftast menar jag nog alltid) har det varit frun som gjort själva degjobbet. I år var det min tur och såklart måste ju surdegen testas! Jag gjorde en stor sats. Det blev väl en 40-50 lussebullar.

Jag gjorde så här:

Dag 1:

Jag blandade en fördeg (kan man egentligen göra i de flesta degarna för att förbättra smak mm)
150 g surdeg (jag använde rågsurdeg)
150 g vetemjöl
150 g vatten

Blanda allt på fm och låt stå till kvällen 6-8 h i rumstemp så börjar den bubbla fint.

På kvällen blandade jag ihop fördegen med:
450 g mjölk
200 g smör (skuren i bitar)
2,5 dl socker
2 tsk salt
3 äggulor
2 paket saffran

Knåda i bakmaskin ca 5 min på låg hastighet.

Vispa äggvitan från äggen till ett hårt skum och tillsätt i degen. Knåda ett par min till.

Ställ i kylen att jäsa över natten. 

Dag 2:

Sätt ugnen på 250 grader. 

Forma lussebullarna och lägg de på en plåt kör dem mitt i ugnen tills de fått lite färg. Ta ut dem och pensla med uppvispat ägg. Kör lussebullarna någon minut till i ugnen tills de fått perfekt färg. Inte för länge! 

Hur blev bullarna då? Goda absolut. En fin deg och de färdiga lussebullarna såg smaskiga ut men nästa gång skulle jag nog inte ha snålat på sockret. Så en matig saffransbulle blev resultatet! Nästa år fortsätter jakten på den ultimata bullen!

Glad Lucia och på återseende
/Herr Alrik