Bröd, DenNaturligaMaten, Jul, Julmys

Lussekatt med surdeg

Lussekatt med surdeg

Hej! Nu Ă€r herr Alriksson tillbaka igen med ett inspel 😊. Lussebullen Ă€r lika helig i december som semlan i februari/mars eller jordgubbstĂ„rtan i juni. Hemma blir det ofta olika recept Ă„r frĂ„n Ă„r i jakten pĂ„ den ultimata bullen. Oftast (och med oftast menar jag nog alltid) har det varit frun som gjort sjĂ€lva degjobbet. I Ă„r var det min tur och sĂ„klart mĂ„ste ju surdegen testas! Jag gjorde en stor sats. Det blev vĂ€l en 40-50 lussebullar.

Jag gjorde sÄ hÀr:

Dag 1:

Jag blandade en fördeg (kan man egentligen göra i de flesta degarna för att förbÀttra smak mm)
150 g surdeg (jag anvÀnde rÄgsurdeg)
150 g vetemjöl
150 g vatten

Blanda allt pÄ fm och lÄt stÄ till kvÀllen 6-8 h i rumstemp sÄ börjar den bubbla fint.

PÄ kvÀllen blandade jag ihop fördegen med:
450 g mjölk
200 g smör (skuren i bitar)
2,5 dl socker
2 tsk salt
3 Àggulor
2 paket saffran

KnÄda i bakmaskin ca 5 min pÄ lÄg hastighet.

Vispa Àggvitan frÄn Àggen till ett hÄrt skum och tillsÀtt i degen. KnÄda ett par min till.

StÀll i kylen att jÀsa över natten. 

Dag 2:

SÀtt ugnen pÄ 250 grader. 

Forma lussebullarna och lÀgg de pÄ en plÄt kör dem mitt i ugnen tills de fÄtt lite fÀrg. Ta ut dem och pensla med uppvispat Àgg. Kör lussebullarna nÄgon minut till i ugnen tills de fÄtt perfekt fÀrg. Inte för lÀnge! 

Hur blev bullarna dÄ? Goda absolut. En fin deg och de fÀrdiga lussebullarna sÄg smaskiga ut men nÀsta gÄng skulle jag nog inte ha snÄlat pÄ sockret. SÄ en matig saffransbulle blev resultatet! NÀsta Är fortsÀtter jakten pÄ den ultimata bullen!

Glad Lucia och pÄ Äterseende
/Herr Alrik

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *