Tags

, , ,

Igår var det första advent!

Hej o hå vad tiden går. Detta år var jag inte riktigt förbered på advent i och med att det inföll redan i november men desto mer välkommet. Äntligen är det dags att pryda hemmet med ljus av både stjärnor, ljusstakar, tomtar och mycket mer.

Det är alltid så välkommet i mörkret.

Vi har som tradition att baka lussekatter till första advent så att de är redo att tas fram till Lucia. Lussekatter/bullar/saffransbullar (kärt barn har många namn) är något av det bästa och något som jag förknippar starkt med julen. De bakas tidigt och äts då och då under decembermånad för att ha sin största dag på Lucia och sedan även på självaste julafton.

I vanliga fall brukar jag ha i kesella i bullarna för att få dem riktigt saftiga. Det hade vi inte köpt hem till denna gång så jag testade att ha i en dl naturell fet yoghurt istället i degvätskan. Det blev faktiskt riktigt bra. Som vanligt mortlade jag ut saffranet med socker och lite mjölk, bytte ut en del av sockret mot sirap och tog mindre än vad som stod i receptet. Använde assistenten och lät degen jäsa dubbelt så länge som det stod, tryckte i russin i bullarna och penslade med ägg och sedan in i ugnen på 225 grader i 8-10 min. Mums vad goda de blev!

Vi har som tradition hemifrån att alla får göra sin egen bokstav i familjen och det brukar bli extra roligt att äta just dem. Dessutom var det alla möjliga former på bullarna, varmt i köket och tjafs om vilken jullåt som skulle spelas härnäst. Precis som det ska vara på julbaket 🙂

Lycka till med lussebaket och glad första Advent!