Tags

, ,

Förra veckan släpptes FN:s klimatrapport för 2018 och huvudbudskapet var att unika insatser måste göras för att rädda klimatet. Bland annat behöver koldioxid sugas upp från atomsfären för att vi inte ska överstiga 1,5 graders målet. Rapporten visar också att skillnaden på vad som händer med naturen är större mellan 1,5 graders uppvärmning och 2 graders uppvärmning. Forskarna säger att vi kan nå målen men att det kommer bli tufft.

Så vad kan då du och jag göra i denna stora fråga? Vi kan som jag tidigare skrivit se över våra vardagliga val som tillexempel hur vi resor, äter och konsumerar. Där kan vi se till att välja det mest hållbara så långt det bara går.

Maten har en nyckelroll i denna omställning precis som flyg och transportsektorn. Att äta mer vegetariskt är bättre för miljön. Forskare från bland annat Stockholm Resilience Center har tillsammans med andra klimatforskare kommit fram till att vi max bör stoppa i oss 300 gram kött/person och vecka för att göra miljön och dessutom oss själva en stor tjänst. Mjölken och mejeriprodukter behöver också dras ner på precis som sockret. 2,5 dl mjölk om dagen samt 31 gram socker per person och dag är rekommendationen. För mig personligen så känns det som mjölken och mejeriprodukterna är svårast att dra in på.

300 gram kött per person och vecka kan för många kännas helt omöjligt. Om så är fallet så ska jag ge dig några tips på hur du kan tänka: Oftast när vi skapar en måltid så utgår vi från att köttet är huvudingrediensen. Om du vänder på det och gör grönsakerna till nyckelingrediensen så kan du sedan addera kött till måltiden. Det gör att du kan äta kött mer än 2 gånger per vecka.

Låt mig ta ett klassiskt exempel med den älskade tacosen. Igår hade vi tacos men huvudingrediensen var inte kött. Det var blomkål, majs, gurka, tomat, sallad, bönor och lök. När vi hade fyllt våra tortilla bröd med detta så la vi sedan till en liten mängd kött och vips hade vi skapat en mer miljösmart måltid.

Ett annat exempel är den gröna ärtsoppa som jag tycker är så god. Antigen äter du den precis som den är med riven pepparrot på toppen, eller så adderar du som i detta fall några bitar av Hugos ölkorv tillsammans med tomater, rädisor och färsk spenat för att få en mer mättande måltid.

Ett tredje tips är att göra en sallad till varje måltid. Då kan du äta mindre av den varma maten och äta dig riktigt mätt på salladen. Då spar du på den varma maten och får i dig nyttig sallad som en bonus. Med detta sätt har du skapat en dryg och klimatsmarträtt som kan appliceras på fler måltider i vardagen. Lätt som en plätt!

Det är bara att börja tänka och skapa en måltid ur ett annat perspektiv, vilket blir bra för både dig, naturen och plånboken.

Lycka till med din nya dryga klimatsmarta måltid!