Tags

, , , , ,

De svenska hushållen slänger ca 45 kg mat per person och år enligt Svenska dagbladet (december 2017). Jag hoppas innerligt att siffrorna inte är lika höga i år.

45 kg (!) Hur är detta ens möjligt frågar jag mig? Respekten för råvaran och producenten som har tagit fram dessa måste bli mycket högre än så.

Vi som odlar vet alla vilket oerhört arbete det ligger bakom att få fram grönsaker. Då kan man ganska snabbt räkna ut vilket resursslöseri det är att slänga kött där djuret först äter upp de grödor vi odlat.

Ibland tänker jag vi har det lite för bra när vi kan slänga så mycket mat utan att ens blinka. Det är så klart inte hela sanningen men kanske en del av den. En del saknar också kunskapen om hur detta påverkar miljön. Därför är det viktigt att fortsätta upplysa (eller tjata :)) om just vikten av att äta upp maten du handlar i affären.

Matsvinnet spelar mycket större roll för klimatet än vad förpackningarna den kommer i gör. Därför tycker jag att vi idag bara bestämmer oss för att:

SLUTA SLÄNGA ÄTBAR MAT! 

Hänger du med?

Resterna kan nämligen skapa en helt ny och god rätt istället för att slängas. Mitt bästa tips på hur du kan rädda mat är att minst en gång i veckan gå igenom vad du har i skåpen och kylen som behöver göras upp. Lukta, smaka och känn på råvarorna, ofta håller de mycket längre än vad ”bäst-före-datumet” anger. Utifrån det skapar du sedan en omelett som smakar väldigt olika beroende på vilka rester du har (se bild). Vi har alla ett gemensamt ansvar att bidra till en hållbar matkonsumtion.

På torsdag om en vecka startar SVT:s satsning ”Maträddarna” med Paul Svensson och Anne Lundberg. Äntligen ett program som belyser mat ur ett annat perspektiv än vem som kan filéa fisk på kortast tid eller skapa den godaste rätten utifrån råvaror som inte är i säsong!

Fram tills dess så ger jag dig en utmaning: Släng minimalt med mat under denna vecka och berätta hur det gick. Jag ska från och med idag väga all den mat som kastas här hemma under en vecka för att se hur långt ifrån 45 kg/person och år vi kommer.

Testa du med att och se vilken maträtt du kan trolla fram av dina matrester.

Vi måste alla lära oss att inte kasta skugga över skåpmaten.

Lycka till!