Det Naturliga, Mat och Hälsa, Mat och miljö, Matdebatt

Chips på potatisskal

Invägningsveckan är över eller matsvinnsveckan som jag också kallade den. Även om vi ständigt behöver påminna oss om att vi inte ska slänga ätbar mat så är det rätt skönt att slippa väga den mat vi inte åt upp av någon anledning.

Vi slängde sammanlagt 207 gram mat under denna vecka (!). Om vi räknar vad det blir på ett år bestående av 52 veckor så får vi drygt 10 kg mat. O då räknar vi på fler än två vuxna. Genomsnittssvensken slänger 42 kg mat per person och år så det här är en mycket bra siffra! Vi slänger inte mycket mat annars med visst ska det erkännas att vi tänkte till lite extra under just denna vecka och det var lärorikt även för oss. När jag börjar tänka på hur mycket ätbar mat som egentligen slängs så blir jag en aning nedstämd, speciellt eftersom det finns så mycket gott du kan tillaga av den.

Hur gjorde vi då för att minimera matsvinnet denna vecka?

Så här tänkte vi:

1. Den första och enklaste åtgärden vi gjorde var att peppa alla att äta upp den mat de tagit till sig på tallriken. Gjordes inte det så sparade vi den i kylen till dagen efter och den fick därmed en andra chans. Åts den inte upp då valde vi oftast att kasta den. Detta skedde dock mest om det var varm mat som då blivit uppvärmd två gånger. Sallad sparade vi längre för den håller sig också fräsch längre.

2. Den andra åtgärden vi gjorde var att verkligen titta på varje råvara, läsa på och se vad vi kunde göra av den. Blomkålsblasten som jag faktiskt aldrig tidigare tagit omhand kokade vi i lätt saltat vatten tillsammans med stjälken som sedan blandades ner i en vegetarisk Quiche Lorraine paj. Potatisskalen som vi fick över gjorde vi riktigt läckra chips på (receptet på det får du längre ner).

3. Den tredje åtgärden vi gjorde som vi ofta gör är att skapa omelett på olika rester. Det är en väldigt enkel och smart lösning. Du skapar helt enkelt god mat på överblivna rester som du inte vet vad vad du ska göra med.

4. Den sista åtgärden vi gjorde var att gå igenom kylen minst två gånger denna vecka för att se att vi inte hade mat/råvaror som höll på att bli gamla. Det gjorde att vi kunde ta om hand mat innan den blivit för gammal.

Dessa fyra åtgärder gjorde alltså att vi endast slängde 207 gram mat på en vecka. Målet är nu att fortsätta slänga så lite mat som möjligt. Det vi slänger gör vi även till jord i vår bokashink så kretsloppstänket har vi.

Hoppas det gick bra för er också! Om det kändes svårt så har du här fyra konkreta tips att ta till för att minska matsvinnet och som bonus på det får du receptet på riktigt smaskiga potatisskalschips här:

Potatisskalschips

Du behöver:

Sköljda skal från ekologiskt skalade potatisar

Olja

salt och peppar

Gör så här:

Skölj potatisskalen och låt dem rinna av ordentligt

Massera in dem med olivolja/rapsolja

Krydda med salt och peppar

Sätt in dem i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30- 40 min

Rör om då och då

Tag ut, låt svalna och ät direkt!

Mums!

De här potatisskalschipsen ska jag göra till morgondagens premiär av ”Maträddarna”.

Lämpligare tilltugg till detta efterlängtade program blir svårt att hitta!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *