Mat och Hälsa, Mat och miljö, Närproducerat

Det finns så mycket kvar att göra

En del dagar vaknar jag upp (säkert som många andra) och funderar vad jag håller på med. Är mitt arbete med denna blogg, mina föreläsningar och kurser verkligen något som behövs idag? Det känns som att vi är alltmer medvetna om våra val och det går i rätt riktning både vad det gäller den närproducerade- och den ekologiska maten.

MEN: Så kommer de där ögonblicken. De ögonblicken då man inser att det finns så mycket kvar att göra inom detta område och speciellt då vad gäller information och utbildning kring ämnet i fråga.

Jag var och handlade idag på morgonkvisten och när jag stod vid disken och skulle handla skinka så fick jag fråga efter svensk skinka. När kunden efter mig kom och köpte skinka så visade det sig att hen tog den som var mest efterfrågad och den bestod inte av svenskt kött. När jag jämförde priset på den jag köpte kontra den andra hen köpte så visade det sig att min var klart dyrare. Luften gick ur mig, detta efter jag tidigare också pratat plastpåsars ickevärde med en annan ansvarig i butiken som hävdat att många i hens umgängeskrets tycker att miljövänligt inte är så bra mest bara för att vara motvals.

Detta samtidigt som vi ser dokumentärer på TV om hur den stora bidöden är ett hot mot vår matproduktion, renar som har svårt att hitta mat och hur isarna på Arktis smälter i allt snabbare takt mm mm.

Idag är fortfarande kedjan pris-produkt-produktion viktgast för de allra flesta konsumenter och jag får nog bara erkänna att jag rör mig i väldigt medvetna kretsar vad gäller detta ämne. Tänk om vi kunde vända på det och få produktion-produkt-pris kedjan att bli mer efterfrågad!

Så svaret på min egen fråga är alltså: Ja, det finns mycket kvar att göra inom detta område och min blogg och mina föreläsningar är väldigt viktiga.

Jag säger som Pär Holmgren (den f.d. meteorologen som nu är ute och föreläser om klimatförändringar kopplat till koldioxutsläpp en gång sa). Han sa något i stil med att han gärna hade arbetat med något annat men så länge mätningarna från koldioxidutsläppen gick åt fel håll så kunde han inte för sin egen samt sina barns skull ägna sig åt något annat.

Klokt sagt och jag stämmer in:

Så länge majoriteten av folket väljer pris framför kvalité och produktion så vill jag fortsätta att informera om vad som är Den Naturliga och Klimatsmarta maten.

Boka gärna in en föreläsning med mig till ditt företag du också, ju fler som får information kring detta ämne desto lättare har vi att skapa en hållbar förändring!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *