Tags

, , , , ,

När man vill baka surdegsbröd letar man efter recept med just surdeg. Såklart. Men det är kanske inte alltid man är sugen på just de surdegsrecepten som i många fall är lite mer komplicerade än ”vanliga” recept baserat på jäst. Men det tog ett tag innan jag insåg att jag faktiskt kunde använda dessa vanliga recept och bara byta ut jästen mot surdeg. Det finns dock vissa saker man behöver tänka på.

För det första behöver man omvandla färskjäst i gram till surdeg i dl (eller vikt i gram). För det andra behöver man se över jästiden. För det tredje, om man ska vara noggrann, ska man dra bort surdegens innehåll (alltså mängden mjöl och vatten) från receptet för att förhållandena ska stämma i degen. Eller så gör man så att man tar ett recept som man vill göra och så testar man! Det är nämligen så att det kan variera från gång till gång beroende på vilket mjöl man använder, hur potent surdegen är och hur länge man tänker jäsa degen. Av alla dessa anledningar är det svårt att ge ett enkelt svar. Jag har hittat några recept som jag har gjort om och vet ungefär hur degen beter sig med min surdeg och vet då hur mycket surdeg jag ska använda och kan sen se på degen när den känns klar att skicka in i ugnen. Återigen tycker jag man ska testa sig fram.

När barnen var sjuka här hemma i vintras önskades det rostmackor. Jag var inte jättepigg på att köpa ”fulbröd” i butiken så jag var tvungen att lösa det med ett eget/omgjort recept. Resultatet blev jättegott och jag gjorde så här:

Två bröd

  1. Blanda 5 dl vatten (fingervarmt) med 2 dl surdegsgrund (aktiv), 1 msk salt, ca 12 dl vetemjöl (eko), ev 25 g rumsvarmt smör om man vill också.
  2. Knåda för hand i 10 min.
  3. Dela upp degen i två limpor och jäs i varsin form i ca 2 h. Eventuellt lite längre beroende på hur jäsningen går.
  4. Pensla med uppvispat ägg.
  5. In i ugnen i 200 grader i ca 35 min.
  6. Låt bröden stå kvar i formarna i 10 min i formarna innan uppstjälpning.
  7. Se till att de svalnar innan du skär upp brödet för att det ska hålla ihop bättre.

/Herr Alrik