Tags

, , , , , , ,

I tisdags var det fettisdagen och fritt fram att äta så många semlor man ville. Jag har inte ätit så många semlor innan denna dag i år utan lyckats hålla mig ganska bra. Några blev det hos föräldrarna i Skåne men det var ganska nyligen så det känns ok. Inte för att det kanske egentligen spelar någon roll men det är alltid skönt att vänta in detta datum tycker jag. Det blir lite mer speciellt då. Igår var det dessutom ”Fössta tossdan i mass” och Smålands egen nationaldag och det firar vi såklart som gamla smålänningar. En trevlig tradition. Grattis Småland!

Som traditionen bjuder så fortsätter vi testa ett nytt recept varje år på semmelbullarna. I år blev det därför rågsurdegssemlor. Kim har en surdeg som han fått av en kompis som han kallar: ”Bubba fett”. Bubba fett har levt i minst ett år nu med noggrann tillsyn. Med påfyllning av vatten, mjöl och kärlek då o då så lever den och frodas. Den testade jag att göra semlor på istället för att använda vanlig jäst. Smaken blev otroligt god, bullen väldigt ”satt” men semmelkänslan var definitivt där. Vill du göra dessa semlor skulle jag rekommendera att du låter dem jäsa längre än du tror för att få till en bättre bulle. Mandelmassan fixade jag också själv med lika delar mandel och socker och en skvätt vatten som jag mixade ihop. Så här gjorde jag bullarna:

Rågsurdegssemlor ca 24 st

1 dl rådsurdeg

2 dl fint rågmjöl

5 dl vetemjöl

4 dl fet mjölk

2 ägg

1 tsk salt

2 msk stött kardemumma

200 gram smör

1-2 dl strösocker (beroende på hur söta du vill ha dem)

1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här:

Dagen innan: Mät upp 1 dl rågsurdeg i en skål. Fyll på med vatten så att konsistensen blir som pannkakssmet. Låt denna stå med plastfolie över sig över natten.

Dag 2

  1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan på mjölken
  2. Mät upp temperaturen till max 37 grader.
  3. Häll över detta ihop med surdegen du har haft över natten i en annan skål och blanda runt så att surdegen löser upp sig i mjölk- och smörblandningen
  4. Häll i kardemumma, socker, äggen och saltet och blanda runt
  5. Ha sedan i den mängd mjöl som behövs och blanda runt till en fast deg
  6. Strö mjöl på toppen och ställ på ett varmt ställe att jäsa minst en timme, gärna två

Två timmar senare

7. Sätt ugnen på ca 210 grader

7. Tag upp degen och forma den till två rullar

8. Skär ut 24 bitar som du rullar för hand

9. Lägg bullarna att jäsa på en bakplåtskläddplåt i minst en timme (kolla så de har jäst ordentligt genom att trycka lätt på dem)

10. Pensla dem med uppvispat ägg

11. Sätt in dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter (håll koll här så de inte är inne för länge)

Låt svalna och bullarna är klara!

Egen mandelmassa gör du sedan lätt utan en massa tillsatser:

Ingredienser

1 dl mandlar

1 dl socker

1,5 msk vatten

Gör så här:

Mixa mandlarna till ett mjöl

Tillsätt socker och vatten och mixa ihop till en massa med önskad konsistens

Klart!

Semmelbullarna gör du sedan så här:

  1. Gröp ur lite inkråm i bullarna
  2. Mixa ihop med önskad mängd mandelmassa och lite flytande grädde
  3. Lägg tillbaka mandelmassablandningen i hålet du gröpt ur
  4. Vispa grädde och lägg över mandelmassan
  5. Toppa med locket
  6. Pudra över florsocker med en tesil och bullarna är redo att förtäras

Lycka till med denna kalasbulle och trevlig helg!

Nu tar Kim över bloggandet i två veckor, vi ses därefter.